Tequila Sunrise
Nu allvar igen. Inte ny drink varje dag. En ny i veckan får ju räcka.
På jobbet fick jag lite krav på att åstadkomma en drinklista till Påsk med recept. Julens drinklista med recept hade ju varit populär hos vissa. Men sa som det var, att jag nu är mera inne på lite mera somriga saker. Vad som är påskens drinkar är lite mera diffust just nu. Men får väl hitta på något ljust grönt.
Skiktad drink
Men här en skiktad drink. Denna drink bygger på att söta vätskor är tunga. Skiktningen skapas genom att luta glaset och hälla grenadinen efter kanten. Underlättas säkert om man har en pip. Då rinner den röda/söta väskan ner efter glasets kant. Sunrise skapas.
Finns varianter
”Tequila Sunrise skapades sannolikt i 1930-talets USA. Det finns ett stort antal drinkar med denna klassiker som utgångspunkt. I Arizona Sunrise har man tillfört limejuice, i Ameretto Sunrise har tequilan bytts ut mot Ameretto, i Malibu Sunrise är det i stället Malibu rom och i Midori Sunrise är det Midorilikör. Triple Sec Sunrise betår av tre delar apelsinjuice, en del triple sec toppat med grenadine”.
Spisa.nu
Grenadin?
Men vad är Grenadin. Det är ett sockerlag kokt på granatäpplejuice, socker och vatten. Finns nog att köpa på mataffärer av yppersta klass.
http://www.dryckesglas.se/epages/drycke ... oCUjfw_wcB
Det går ju att koka sin egen. Koka liten mängd om du bara vill pröva.
Men här ett recept på Grenadin:
1-2 Granatäpplen
½-2 dl socker
½-1 del vatten
Separera granatäpplen från skall m m och mosa med någon lämplig metod. Spara hälften av saften och koka ner resten till hälften. Tillsätt socker och späd med vatten. Tillsätt resten av saften mot slutet. Sila av kärnor m m.
Nu har vi en sockerlag som smakar som en typ hård och halvt genomskinlig fruktkaramell. Häll på klar flaska för att kunna se om den börjar mögla och för att kunna se vad det är – en röd Grenadin. Ställt kallt.
Innehåll Tequila Sunrise
10 – 15 cl apelsinjuice
4-6 cl Tequila
2-4 cl Grenadin
Dekoration , apelsinklyfta och rött bär
Metod
Häll i juice och tequila
Rör om
Tillsätt is
Häll i grenadinen försiktigt efter kanten
Dekorera