Sentec SCA1 börjar krokna

Diskussion om äldre men fortfarande intressant HIFI hålls här.

Moderator: Redaktörer

Användarvisningsbild
henlon
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 2008-07-21
Ort: KATRINEHOLM

Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav henlon » 2018-12-01 23:41

Jag har sedan många år en Sentec SCA1 tillsammans med 2st Sentec ACM-1.
SCA-1'an har nu börjat bete sig konstigt.
Jag märkte det först då ena kanalen var tyst.
Efter lite mer efterforskning noterar jag att efter att ha haft den påslagen i ungefär 10 minuter så sjunker ljudnivån i den aktuella kanalen.
Någon som råkat ut för detta?

Någon som kan hjälpa mej med detta? Jag vill inte gärna kassera försteget.

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2324
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav Fostex » 2018-12-04 16:55

Du ska absolut inte kassera det, ditt försteg går alldeles säkert att reparera. Det första jag skulle rekommendera dig att utesluta är utgångsreläet är dåligt. Med tiden är det vanligt att det börjar strula, jag har själv märkt av det på min SCA1'a. Vi kan utgå från att strömförsörjningen är OK om problemet bara märks i ena kanalen.

Så fiffigt byggd som SCA1 är går det lätt att göra en första uteslutning, då du kan byta plats på linjestegskortet mellan höger/vänster kanal. Varje kort sitter med instickskontakter och är fästa med fyra stycken skruvar.

Om problemet stannar kvar i samma kanal så är det något som är galet med t.ex. utgångsrelä, ingångsväljare, kontaktdon, volympot eller liknande. Om problemet istället har hamnat i den andra kanalen är det något på linjestegskortet som strular.

Det är de korten som är utpekade med pilar på denna bild:

Bild
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
PerStromgren
 
Inlägg: 26183
Blev medlem: 2005-03-25
Ort: Karlstad

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav PerStromgren » 2018-12-04 17:51

Mycket snyggt och informativt svar, Fostex!
... tycker jag!

Per

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2324
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav Fostex » 2018-12-04 17:57

Tack Per! :)
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
henlon
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 2008-07-21
Ort: KATRINEHOLM

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav henlon » 2018-12-04 21:32

Tack för ditt engagemang i min SCA-1'a

Det jag tycker är konstigt vad beträffar reläet är att utgången sjunker i ljudnivå under c:a 5 sekunder för att sedan "dista ut" i helt tyst.
Borde inte relät bara klippa av?

Användarvisningsbild
PerStromgren
 
Inlägg: 26183
Blev medlem: 2005-03-25
Ort: Karlstad

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav PerStromgren » 2018-12-04 21:51

Oxiderade kontakter kan ställa till mycket märkligt elände vid låga strömstyrkor och spänningsnivåer! Gör som Fostex föreslår, det låter som ett enkelt experiment.
... tycker jag!

Per

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2324
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav Fostex » 2018-12-04 22:02

Det kan såklart vara något elektriskt fel, men det är alltid bra att utesluta potentiella felkällor, och jag vet både av egen erfarenhet och vad jag hört av andra att SCA1-reläet är lite problematiskt. En enklare sak du kan testa är att ställa strömbrytaren i "standby" och sedan "on" igen, eller ansluta ett par hörlurar och koppla ur dem igen. Bådadera får relät att dra på nytt, utan att strömmen till linjesteg eller RIAA bryts. Kan du testa och rapportera vad som händer?

Nu har jag inte schemat framför mig, men är felet inte där utan i ena förstegskortet så kan det vara någon trissa som börjat bråka när den blir varm. En annan idé är om elektrolyten (C8) på kortet börjat läcka/agera motstånd istället för kondensator.
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
henlon
 
Inlägg: 6
Blev medlem: 2008-07-21
Ort: KATRINEHOLM

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav henlon » 2018-12-08 11:50

Nästan lite pinsamt.
När jag börjat rota i kablaget märker jag att jag kan framkalla felet genom att manipulera kabeln i RCA-kontakten på utgången.
Efter att ha lött om den verkar det fungera.

Tack för era tips.

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2324
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav Fostex » 2018-12-09 21:24

Vad skönt att det löste sig så enkelt! :)
Mycket kul - lite tid

48IDA
 
Inlägg: 552
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec SCA1 börjar krokna

Inläggav 48IDA » 2019-04-17 17:56

Lyfter denna då jag har liknande problem.
Vänster kanal tynar bort ibland kommer tillbaka. Den vaknar även när man slår över på stand by och på igen.
Enligt råden ovan har jag switchat de båda linjestegen utan framgång vilket fick mig att misstänka utgångsrelät.
Någon som vet var man kan hitta ett nytt?
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72


Återgå till Vintage-hifi


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst