Sentec

Diskussion om äldre men fortfarande intressant HIFI hålls här.

Moderator: Redaktörer

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-02-22 21:34

IMG_20190222_193254_1.jpg
IMG_20190222_193254_1.jpg (1.38 MiB) Visad 1439 gånger

Ytterligare en Sentec driftsatt. En TU8 och en SC8 i topp på stapeln.
Söker ett ACM-1 och hörn till tunern.
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2344
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec

Inläggav Fostex » 2019-02-28 17:25

Härligt! Fina apparater det där. En TU-8 skulle jag kunna tänka mig att ha för radioskval, en mycket fin tuner!
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
Lasse-pin
 
Inlägg: 183
Blev medlem: 2011-11-19
Ort: HÄGERSTEN

Re: Sentec

Inläggav Lasse-pin » 2019-02-28 23:01

Finns på tradera :)

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2344
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec

Inläggav Fostex » 2019-03-05 10:48

Nu hade Lasse-pin redan skrivit det, men här är länken också. :)

https://www.tradera.com/item/302049/342 ... ligt-bild-

Det ser även ut som att din TU8 har lånat knopparna till strömbrytarna av en SCA-1.
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
steveo1234
 
Inlägg: 7375
Blev medlem: 2005-06-26
Ort: Helsingborg

Re: Sentec

Inläggav steveo1234 » 2019-03-05 10:54

Den där SC-8´n.. Är den bra? Rent tekniskt menar jag då?
You are entitled to your own opinion. You are however not entitled to your own facts.

Användarvisningsbild
darkg
Ljushuvud
 
Inlägg: 7932
Blev medlem: 2011-12-11
Ort: Kristianstad

Re: Sentec

Inläggav darkg » 2019-03-05 10:57

Ja.
Forumets huvudämne är väl ändå metadiskussioner rörande definitioner /jonaz81a

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-03-05 12:23

Fostex skrev:Nu hade Lasse-pin redan skrivit det, men här är länken också. :)

https://www.tradera.com/item/302049/342 ... ligt-bild-

Det ser även ut som att din TU8 har lånat knopparna till strömbrytarna av en SCA-1.

Annonsen har jag redan sett men tack ändå.
Har inte tänkt på om de skiljer. Får kanske börja leta efter resten av SCA-1'an :D
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-03-05 23:24

48IDA skrev:
Fostex skrev:Nu hade Lasse-pin redan skrivit det, men här är länken också. :)

https://www.tradera.com/item/302049/342 ... ligt-bild-

Det ser även ut som att din TU8 har lånat knopparna till strömbrytarna av en SCA-1.

Annonsen har jag redan sett men tack ändå.
Har inte tänkt på om de skiljer. Får kanske börja leta efter resten av SCA-1'an :D

Annonsen avslutad i förtid utan bud. Trist men bara att söka vidare.
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec, nu med ACM-1 A

Inläggav 48IDA » 2019-03-09 17:47

Jag kör vidare I den här tråden även om det byter ämne något.
Jag råkade köpa två ACM-1 A varav det ena dog när förra ägaren provkörde dem. Det som hände var enligt uppgift att det blev väldigt varmt för att sedan låta psssst I samband med rök. Det brukar inte vara så bra men jag ser det som att jag köpte ett och fick det andra på köpet.
När jag öppnade det så var en konding på strömbrytaren stekt. Den den stora på bilden, är på 0,1 micro F och bör vara för avstörning, sitter ingen på mina ACM1 utan verkar bara sitta på A.
Nu till frågan; Känns konstigt att detta skulle göra att steget tystnat.
Om jag löder bort den borde jag kunna koppla in och se vad som händer?
Ser inget annat bränt.
Bilagor
IMG_20190309_163839.jpg
IMG_20190309_163839.jpg (332.72 KiB) Visad 994 gånger
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-03-09 19:35

Jag avlägsnade båda kondingarna och kopplade in steget och det hoppade igång utan protest. Ska köra det lite längre senare och verifiera att det var denna som alstrade värmen förra ägaren kände innan rökdöden.

Bästa stället att handla nya kondingar?
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2344
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec

Inläggav Fostex » 2019-03-11 10:36

Det där är ett vanligt fel på dessa gamla Rifa-kondingar, de används bland annat som "gnistsläckare" över strömbrytare. Vid tillslag spricker de och släpper ut all sin magiska rök: https://www.youtube.com/watch?v=XKi4LK97ZOI

Här finns nya https://www.electrokit.com/produkt-kate ... natfilter/

Detta kanske du vet, men för ordningens skull:
När du ersätter den är det mycket viktigt att den nya kondensatorn du sätter dit också är av Y2-typ. Detta är en säkerhetsklassning som innebär att när en sådan kondensator felar får den aldrig bli ledande, vilket annars skulle kunna riskera nätspänning i chassiet den dag din nya konding ger upp.

Edit: Den andra, Rifa PME271M, ska vara av X2-typ, men går även den att ersätta med en Y2 om det kniper. Här finns mer info: https://blog.capacitorfaks.com/safety-rated-capacitors/
Mycket kul - lite tid

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-03-11 20:26

Det var bra information angående x o y som jag inte kände till. I min ACM-1 sitter det inga så jag tog bort dem i båda mina ACM-1 A tillsvidare. Ska beställa nya innan jag provkör.

Tack för hjälpen.
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
Morello
 
Inlägg: 27257
Blev medlem: 2003-05-19
Ort: Stockholm/Täby

Re: Sentec

Inläggav Morello » 2019-03-11 21:18

X-typ mellan L och N. Y-typ mellan skyddsjord och L/N.
Det räcker med en X-konding mellan L och N i ditt fall. Skall man vara petig skall det sitta ett motstånd om cirka 300 kohm om kondingen sitter före nätströmställaren. Därtill bör det givetvis finnas en varistor som tar hand om transienter.
Driver: SYBARITE AUDIO.
Konsult åt Guru Pro Audio.
-- Innehar F-skattsedel --

”Messen ist Wissen, aber messen ohne Wissen ist kein Wissen”

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-03-11 22:42

Jag tänker nog bara ersätta dem så att det blir som original. Dessa steg har inte skyddsjord vad det verkar men jag tänkte byta kontakt till C14/C13. Det som sitter idag är för en sån här kabel https://www.ebay.co.uk/itm/European-mai ... SwawpXrJbX
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-04-11 20:38

Spontanköpte ett försteg. Ska bli spännande att jämföra med SC8.
IMG_20190411_201902.jpg
IMG_20190411_201902.jpg (345.6 KiB) Visad 644 gånger
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

MorganM
 
Inlägg: 1174
Blev medlem: 2008-11-15
Ort: Enköping

Re: Sentec

Inläggav MorganM » 2019-04-11 20:50

Jag har lite nya transistorer till pa8 som jag köpte innan dom var slut.
Oppo 105D,Holografic Audio pre 25 (remote),Cr 80es,(Rotel rb 1590-Pi 60),(Rotel rb 1590-px2).

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-04-12 09:28

Nu kanske jag förhastade mig när jag köpte SCA-1'an för jag trodde att med byglade sig fram till vilket RIAA man behöver. Nå påpekar någon att det bara är känslighet och kapaciransen som anpassas.
Vet någon hur jag identifierar om det sitter MM eller MC i mitt steg?
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
PerStromgren
 
Inlägg: 26240
Blev medlem: 2005-03-25
Ort: Karlstad

Re: Sentec

Inläggav PerStromgren » 2019-04-12 10:43

48IDA skrev:Nu kanske jag förhastade mig när jag köpte SCA-1'an för jag trodde att med byglade sig fram till vilket RIAA man behöver. Nå påpekar någon att det bara är känslighet och kapaciransen som anpassas.
Vet någon hur jag identifierar om det sitter MM eller MC i mitt steg?


Det borde vara båda!

Se http://www.tekniken.se/sentec/doc/sca1/sca1_2_av_6.png
... och http://www.tekniken.se/sentec/doc/sca1/sca1_6_av_6.png
... tycker jag!

Per

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-04-12 11:30

PerStromgren skrev:
48IDA skrev:Nu kanske jag förhastade mig när jag köpte SCA-1'an för jag trodde att med byglade sig fram till vilket RIAA man behöver. Nå påpekar någon att det bara är känslighet och kapaciransen som anpassas.
Vet någon hur jag identifierar om det sitter MM eller MC i mitt steg?


Det borde vara båda!

Se http://www.tekniken.se/sentec/doc/sca1/sca1_2_av_6.png
... och http://www.tekniken.se/sentec/doc/sca1/sca1_6_av_6.png


Verkar inte så. Får väl koppla in och prova.

viewtopic.php?t=40934#p1071041
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-04-12 17:10

Löste det genom att kolla vilken transistor som satt som Q1 enligt länken ovan. Hade tur att det var rätt för mina behov.

Faktiskt.io är faktiskt fantastiskt :D
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2344
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Sentec

Inläggav Fostex » 2019-04-12 19:35

Grattis till ett mycket trevligt försteg!
Mycket kul - lite tid

48IDA
 
Inlägg: 560
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Sentec

Inläggav 48IDA » 2019-05-09 16:18

48IDA skrev:....... och hörn till tunern.

Outstanding support
IMG_20190509_161247.jpg
IMG_20190509_161247.jpg (527.55 KiB) Visad 353 gånger
LP12, Ittok
Sentec SC8, ACM1
OA51.3
VW 1302 -72


Återgå till Vintage-hifi


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster