Problem med en Akai!... Akut!!

Diskussion om äldre men fortfarande intressant HIFI hålls här.

Moderator: Redaktörer

Användarvisningsbild
Jimsen
 
Inlägg: 33
Blev medlem: 2012-08-06

Problem med en Akai!... Akut!!

Inläggav Jimsen » 2019-02-27 15:55

Har en Akai AA-1050 som börjat strula på en kanal, den tappar effekt på vänsterhögtalare och den funkar ibland bara, när effekten försvinner så går den ner i volym och med lite vridande på volymknappen så kommer ljudet tillbaka i full styrka för efter några minuter tappa effekt..

När man vrider volymen fram o tillbaka så skrapar det i högtalaren o låter allmänt illa,

Har testat andra högtalare, kollat alla kopplingar, testat högtalarna med en ny förstärkare så felet ligger i förstärkaren :(

Men vad kan vara fel? Gammal o sliten? Smutsig?
Senast redigerad av Jimsen 2019-03-01 22:00, redigerad totalt 1 gång.

Användarvisningsbild
Jimsen
 
Inlägg: 33
Blev medlem: 2012-08-06

Re: Problem med en Akai!

Inläggav Jimsen » 2019-02-27 16:14

Pinsamt pinsamt, verkar ha varit magnetism, högtalaren stod för nära förstärkaren :oops:

Användarvisningsbild
Jimsen
 
Inlägg: 33
Blev medlem: 2012-08-06

Re: Problem med en Akai!... Akut!!

Inläggav Jimsen » 2019-03-01 22:04

O nu behöver jag hjälp med någon som renoverar gamla förstärkare för nu har den nästan tappat den vänstra kanalen helt , så magnetism var det inte...

Någon som vet någon verkstad som kanske kan kika på denna :cry:

Användarvisningsbild
jonaz81a
 
Inlägg: 917
Blev medlem: 2009-04-19

Re: Problem med en Akai!... Akut!!

Inläggav jonaz81a » 2019-03-01 22:58

Jag tror att Biltema kanske kan hjälpa till.

Biltema säljer en sprayburk med "Oxide Clean". Spruta "lagom mängd" i volym-potentiometern, balans-potentiometern, ingångsväljaren, loudness-knappen, "tape monitor"-reglagen samt eventuella övriga "switchar" och "pottar" i signalvägen. Eventuellt kan du hoppa över tonkontrollerna vilka enligt min erfarenhet sällan ställer till med problem.

Efter du har sprutat i en knapp eller potentiometer så ser du till att konstant trycka eller vrida på sagda kontroll i en minut. Gör allt detta med nätsladden till förstärkaren urkopplad.


Länk till produkten.

https://www.biltema.se/bilvard/bilunder ... 2000019076


Om ovanstående deoxit-kur mot förmodan inte löser problemet så behöver du hitta en "klok gubbe" som kan mäta lite. Det kan vara en sprucken lödning, en dålig transistor i signalvägen eller kassa kondensatorer som spökar.


Ifall du är osäker på hur du ska gå till väga. Du behöver kanske inte riktigt vara så generös med sprutandet som nissen på Youtube...

Presentation kommer

Användarvisningsbild
Jimsen
 
Inlägg: 33
Blev medlem: 2012-08-06

Re: Problem med en Akai!... Akut!!

Inläggav Jimsen » 2019-03-02 17:54

Provade en del av det du sa, drog i en del sånt o visst hjälpte det en del :), får dra i lire mer men märker skillnad redan o om det inte hjälper så får jag försöka snoka reda på någon :), men stort tack


Återgå till Vintage-hifi


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst