Räcker NAD 275bee till i32s?

Diskussion och gemyt om Ino-produkter, gamla som nya.

Moderator: Redaktörer

Användarvisningsbild
philipbtz
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2010-11-18

Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav philipbtz » 2015-04-06 11:50

Letar drivning till i32s och det finns ganska många alternativ. Har hittat begagnade 1090 och 208thx men tycker 11-13000 är ganska mycket för typ 15 år gamla steg. Är också rädd för hållbarheten samt balansskillnader i kanalerna som kan uppstå på gamla steg. Har tittat på nyare steg som emotiva xpa-2 och bad 275bee. 275:an kostar bara 8000 och lämnar 150W kontinuerligt i 4ohm samt 410W dynamiskt. Funderar om inte detta räcker? Beror ju på hur högt jag kommer spela antar jag men kommer sällan vara uppe i ref volym till film. Musik kanske lite högre ibland.

Användarvisningsbild
Nattlorden
Pumpkin/Redaktör
 
Inlägg: 53130
Blev medlem: 2003-10-28
Ort: Grå Hamnarna

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Nattlorden » 2015-04-06 15:24

13000 för en 1090 är ett riktigt bra pris, 11000 skulle jag räkna som ett klipp. De brukar gå för kring 15. Nypris var 27 om jag minns rätt.
It's all fun and games until Darth Vader comes.

Användarvisningsbild
PickePock
 
Inlägg: 279
Blev medlem: 2012-11-25

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav PickePock » 2015-04-06 20:12

117db på 128 w. Kan det stämma? Cirka...:-)
Kännslighet 94 db tror jag.

Användarvisningsbild
philipbtz
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2010-11-18

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav philipbtz » 2015-04-06 20:50

92dB kännslighet och sedan får man räkna bort för lyssningsavståndet. Kommer sitta på ungefär 3,5m så jag får det till att man drar av 10,5 dB då.
Så typ 102,5dB på lyssningsplats vid 128W. 114,5dB vid lyssningsplats(125dB vid 1m) borde kräva 2048W och då maxar man ut i32s(124dB vid 1m).
Runt 103dB i topparna vid lyssningsplats är ganska mycket och frågan är om jag kommer spela starkare än detta..

Användarvisningsbild
blixten_no1
 
Inlägg: 1539
Blev medlem: 2006-05-20

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav blixten_no1 » 2015-04-06 21:05

Om du behöver tänka, köp ett större slutsteg.

Visst det kostar pengar, men högtalarna kostar ju en liten slant också.

Användarvisningsbild
Conan
 
Inlägg: 3634
Blev medlem: 2003-11-18
Ort: Stockholm

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Conan » 2015-04-06 21:26

Glöm inte bort nya Rotel-steg. Ett RB-1552 MkII (2 x 120W motsv. gamla 1070) kostar 8 990:-. RB-1582 MkII (2x200W dvs ung 1080) kostar 14 990:-. Båda dessa är klass A/B-steg.

Funderade själv på ett NAD C275BEE till mina pi60s förra året men valde Rotel RB-1552 (inte MkII) istället. Funkar kanon.

Användarvisningsbild
PickePock
 
Inlägg: 279
Blev medlem: 2012-11-25

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav PickePock » 2015-04-06 21:50

philipbtz skrev:92dB kännslighet och sedan får man räkna bort för lyssningsavståndet. Kommer sitta på ungefär 3,5m så jag får det till att man drar av 10,5 dB då.
Så typ 102,5dB på lyssningsplats vid 128W. 114,5dB vid lyssningsplats(125dB vid 1m) borde kräva 2048W och då maxar man ut i32s(124dB vid 1m).
Runt 103dB i topparna vid lyssningsplats är ganska mycket och frågan är om jag kommer spela starkare än detta..


Läste manifest 2006 därav 94.
Du sittert på samma avstånd som jag och jag spelar sällan över 90 db. När det är lagom högt för mig visar det på lyssningsdplats 84-85 db. Jag har pi60 + 2 basar. Min Denon receiver räcker till pi60 och den obryggade 275:an till basarna. Rummet är ca 21-22 kvm. Men detta är ju jag :)

Användarvisningsbild
Alexi
 
Inlägg: 16465
Blev medlem: 2003-03-19
Ort: Stockholm

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Alexi » 2015-04-06 22:07

Medelnivån kommer mycket sällan vara ett problem. Det är dynamisk effekt som är problemet. För den mesta moderna musik räcker 15dB gott, men för film och en mindre mängd musik så behövs någonstans mellan 30-40dB över medelnivån.
Så för att göra det enkelt låt medelnivå och lyssningsavstånd ta ut varandra. Så behöver du bara räkna på hur mycket dynamisk effekt du vill ha. Själv valde jag 30dB. vilket är 1000W vilket exempelvis 1090 klarar att lämna i 4ohm dynamiskt.
Var med och grundade Faktiskt.se, men är inte involverad i nya .io

Användarvisningsbild
IngOehman
 
Inlägg: 47430
Blev medlem: 2003-09-28
Ort: K-PAX via Tellus

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav IngOehman » 2015-04-06 22:39

Då det intressanta är vilken spänning ett slutsteg kan svinga, och folk är så ovana vid sådana siffror, så rekommenderar jag att man alltid diskuterar slutstegs uteffekt i "åttaohmswatt".

Gör man det så märker man att det blir färre åttaohmswatt i lågohmigare högtalare. Det är bra om man förstår att det blir så. Annars är det lätt att tänka att en låg impedans är bättre då det ger mera effekt, men dels är en högtalarlast är väldigt frekvensberoende, och dessutom så är det ju så att känsligheten relaterar till en inspänning (1 åttaohmswatt = 2,83 V) och inte till en ineffekt.

Därför är det rimligt att även betrakta förstärkareffekterna på samma sätt - som spänningar, vilket som sagt med fördel kan anges i åttaohmswatt.


Ett NAD C275BEE kan betraktas som ett 250 W-steg, då det vid normal musikspelning klipper vid den spänningen som är 250 åttaohmswatt.

Nämnt Rotelsteg, 1090, är på 450 åttaohmswatt i 8 ohm, mindre i 4 ohm.

- - -

En sak ytterligare förtjänar att nämnas, och det är att man när man lyssnar stereofoniskt få ljud från två högtalare, inte en. Det ger sisådär 3-6 dB mera ljud än vad det har talats om här i tråden. Ett normalt rumsbidrag ger någon eller ett par dB ytterligare om det är ett bra rum. Sämre rum ger mera.


Vh, iö
Fd psykoakustikforskare & ordf LTS. Nu akustiker m specialiteten
studiokontrollrum, hemmabiosar & musiklyssnrum. Även Ch. R&D
åt Carlsson och Guru, konsult åt andra + hobbyhögtalartillv (Ino).

Användarvisningsbild
bassman
 
Inlägg: 4211
Blev medlem: 2007-01-01
Ort: Piteå

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav bassman » 2015-04-06 22:56

Jag använder alla dom 2 * 7 W som mina Audion silver night lämnar i mina i32s :P :mrgreen:

Men visst är det lite väl klent :wink:
Skidåkarens rättesnöre, är att tänka efter före. © R Eriksson

Användarvisningsbild
PickePock
 
Inlägg: 279
Blev medlem: 2012-11-25

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav PickePock » 2015-04-06 23:58

bassman skrev:Jag använder alla dom 2 * 7 W som mina Audion silver night lämnar i mina i32s :P :mrgreen:

Men visst är det lite väl klent :wink:


Ja det där var ju inte mkt att komma med :D
Men är övertygad att det låter fin fint!

Användarvisningsbild
Merced
 
Inlägg: 143
Blev medlem: 2008-09-15

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Merced » 2015-04-07 05:54

philipbtz skrev:Letar drivning till i32s och det finns ganska många alternativ. Har hittat begagnade 1090 och 208thx men tycker 11-13000 är ganska mycket för typ 15 år gamla steg. Är också rädd för hållbarheten samt balansskillnader i kanalerna som kan uppstå på gamla steg. Har tittat på nyare steg som emotiva xpa-2 och bad 275bee. 275:an kostar bara 8000 och lämnar 150W kontinuerligt i 4ohm samt 410W dynamiskt. Funderar om inte detta räcker? Beror ju på hur högt jag kommer spela antar jag men kommer sällan vara uppe i ref volym till film. Musik kanske lite högre ibland.


Har du funderat att brygga 275BEE och köra med två stycken? Jag gör så i min bio till L och R. Om det räcker? Det kommer ljud...

Användarvisningsbild
philipbtz
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2010-11-18

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav philipbtz » 2015-04-07 09:29

Merced skrev:
philipbtz skrev:Letar drivning till i32s och det finns ganska många alternativ. Har hittat begagnade 1090 och 208thx men tycker 11-13000 är ganska mycket för typ 15 år gamla steg. Är också rädd för hållbarheten samt balansskillnader i kanalerna som kan uppstå på gamla steg. Har tittat på nyare steg som emotiva xpa-2 och bad 275bee. 275:an kostar bara 8000 och lämnar 150W kontinuerligt i 4ohm samt 410W dynamiskt. Funderar om inte detta räcker? Beror ju på hur högt jag kommer spela antar jag men kommer sällan vara uppe i ref volym till film. Musik kanske lite högre ibland.


Har du funderat att brygga 275BEE och köra med två stycken? Jag gör så i min bio till L och R. Om det räcker? Det kommer ljud...


Ja detta var min plan från början men som Alexi pekade ut så funkar inte två bryggkopplade 275:or till 4Ohms-högtalare. Som jag tolkar manualen så ser den då högtalarna som 2Ohm så stegen lär överhetta och stänga av sig :/

Användarvisningsbild
IngOehman
 
Inlägg: 47430
Blev medlem: 2003-09-28
Ort: K-PAX via Tellus

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav IngOehman » 2015-04-07 14:34

Du kan prova, tror jag. Men jag tar inte ansvar för förstärkaren.

För i32 är trots allt en väldigt lätt last för att vara 4-ohmshögtalare. Speciellt om registret runt 100-150 Hz moderarats lite (det extra motståndet du vet).


Vh, iö
Fd psykoakustikforskare & ordf LTS. Nu akustiker m specialiteten
studiokontrollrum, hemmabiosar & musiklyssnrum. Även Ch. R&D
åt Carlsson och Guru, konsult åt andra + hobbyhögtalartillv (Ino).

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Fostex » 2015-04-07 15:39

Jag har två Nad C272 avsedda att driva pi60s och bs60, som ju kilar ned en bit under 4 ohm i vissa frekvensområden.
Har dock inte testat båda av ren lathet, men om du vill så kan jag testa för att se om de går i "protect". Stegen är ju ganska snarlika nämligen.

Pratade faktiskt med Nad's support om detta och de sa att högtalare på 4 ohm fungerar, men inte lägre än så. Många högtalare som är specade just till 4 ohm kilar ju ned en bit under detta, så jag kan tänka mig att det finns ett visst säkerhetsutrymme.
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
IngOehman
 
Inlägg: 47430
Blev medlem: 2003-09-28
Ort: K-PAX via Tellus

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav IngOehman » 2015-04-07 15:45

Om de sa att högtalare om fyra ohm fungerar så tror jag de menar högtalare på nominellt 4 ohm.

Sådana går nästan undantagslöst under 4 ohm. Det är inte ovanligt med minimpedanser under 2,5 ohm. Det är faktiskt inte ens ovanligt att högtalare med 8 ohms nominell impedans går ned till runt 3 ohm.

pi60 + bs60 går inte under 3 ohm. Det gör inte i28/i32s/i34es heller.


Vh, iö
Fd psykoakustikforskare & ordf LTS. Nu akustiker m specialiteten
studiokontrollrum, hemmabiosar & musiklyssnrum. Även Ch. R&D
åt Carlsson och Guru, konsult åt andra + hobbyhögtalartillv (Ino).

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Fostex » 2015-04-07 16:16

Sökte vidare lite och hittade denna kommentar på ett annat forum:
I have the two new NADS, the C372 & C272 bridged to a set of PSB Stratus Golds, which are very hard to drive and i have not had any problems with the NADS. Just better make sure your speakers can take it because those amps produce 400 watts each in bridged mode, no problem at all to dim the lights in my house with a base heavy song. Good luck.


De högtalarna har en impedanskurva som ser ut så här:
Bild

Låter som att det bör vara ko-lugnt! Dock skulle nog personen i fråga behöva se över sin eldragning i hemmet. :P
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
philipbtz
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2010-11-18

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav philipbtz » 2015-04-07 17:03

Hmm ja det blir en chansning. Gillar inte att chansa då det står i manualen att det är väldigt viktigt att man inte kan använda högtalare under 8Ohm(nominellt då antar jag) när man bryggkopplar. Enda sättet att veta om en skulle räcka eller om två inte funkar är att testa men det dröjer ett tag innan jag har högtalarna. Har fått ett erbjudande att köpa ett Rotel 1090 men då är jag inte 100% säker att jag kommer ha alla pengar på plats tills jag skall hämta högtalarna. Dessa i-landsproblem :P

Användarvisningsbild
Merced
 
Inlägg: 143
Blev medlem: 2008-09-15

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Merced » 2015-04-07 17:37

Jag vet inte hur låg impedans CC-PC4 har, det kanske står i manifestet.
Har aldrig märkt av att c275orna slår av

Användarvisningsbild
philipbtz
 
Inlägg: 2375
Blev medlem: 2010-11-18

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav philipbtz » 2015-04-07 17:50

Merced skrev:Jag vet inte hur låg impedans CC-PC4 har, det kanske står i manifestet.
Har aldrig märkt av att c275orna slår av

6Ohm

Användarvisningsbild
Almen
Hilbert
 
Inlägg: 14561
Blev medlem: 2005-01-01
Ort: Göteborg

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Almen » 2015-04-08 07:26

Fostex skrev:Sökte vidare lite och hittade denna kommentar på ett annat forum:
no problem at all to dim the lights in my house with a base heavy song.
---
Dock skulle nog personen i fråga behöva se över sin eldragning i hemmet. :P

Fast om det är i USA kan det möjligen stämma eftersom man har lägre väggspänning där. Då blir strömmen högre och det är närmare till att spänningen knäar vid höga effektuttag. Om jag tänker rätt.
...det förefaller som om ingen av oss vet något verkligt värdefullt, men somliga tror att de vet det utan att veta det, under det att jag varken vet det eller inbillar mig veta det.
Sokrates

Användarvisningsbild
IngOehman
 
Inlägg: 47430
Blev medlem: 2003-09-28
Ort: K-PAX via Tellus

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav IngOehman » 2015-04-08 11:23

Du tänker rätt, men de brukar faktiskt dra grova nog kablar för att problemet skall blir litet.

Dock varierar det ju både där i USA och här i Sverige hur styv spänning man får, beroende på kanske mest hur långt man har till närmaste transformatorstation. Om lamporna i hela huset blinkar så är det ju inte kablarna i huset det handlar om, utan kablarna till huset. Samma problem finns i Sverige för många elkonsumenter med långt till närmaste transformatorstation.

Sen skall man inte heller glömma att vi är rätt så känsliga för även rätt små spänningsvariationer om vi har hjälp av glödlampor, så ju ändrar ljusstyrka mycket mera än spänningen varierar. Några få procent räcker för att man skall se att det blinkar. Till sist är en förstärkare av den storleken (som kan svinga så mycket spänning) som driver högtalare som går ned till typ 2,5 ohm, en rätt så rejäl last på nätet. Jag tycker man ser blinkningar rätt så ofta även i Sverige, även av så blygsamma laster som när kompressorn i kylskåp drar igång.


Vh, iö
Fd psykoakustikforskare & ordf LTS. Nu akustiker m specialiteten
studiokontrollrum, hemmabiosar & musiklyssnrum. Även Ch. R&D
åt Carlsson och Guru, konsult åt andra + hobbyhögtalartillv (Ino).

Användarvisningsbild
genstruktur
 
Inlägg: 3840
Blev medlem: 2013-01-25
Ort: Spårvagnarnas förlovade stad

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav genstruktur » 2016-04-03 16:06

Fostex skrev:Jag har två Nad C272 avsedda att driva pi60s och bs60, som ju kilar ned en bit under 4 ohm i vissa frekvensområden.
Har dock inte testat båda av ren lathet, men om du vill så kan jag testa för att se om de går i "protect". Stegen är ju ganska snarlika nämligen.

Pratade faktiskt med Nad's support om detta och de sa att högtalare på 4 ohm fungerar, men inte lägre än så. Många högtalare som är specade just till 4 ohm kilar ju ned en bit under detta, så jag kan tänka mig att det finns ett visst säkerhetsutrymme.


Provade du dem till pi60s och bs60? Är lite intresserad av att höra om det fungerar nämligen.

Användarvisningsbild
DVD-ai
 
Inlägg: 13774
Blev medlem: 2008-03-30
Ort: Stockholms skärgård

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav DVD-ai » 2016-08-04 08:21

Ja hur gick det för Fostex med testa det i bryggat ?

svar: det blev aldrig av :P

Jag ämnar att initialt använda mitt Rotel rb1080 till kommande i32s, fetare slutsteg är inte hög prio utan då ska det till ett jäkla topp topp bra rum och därmed hus innan.
Jag har svårt att tro att jag behöver ha med effekt än vad rb1080 ger till i32s så länge jag bor i lägenhet, i hus så vore det mysigt med en amp27 eller rs2000.
Mvh/David

Användarvisningsbild
Rydberg
Rörlig
 
Inlägg: 6919
Blev medlem: 2003-08-17
Ort: Bamberg

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Rydberg » 2016-08-04 12:01

Det är ju inte bara effekten som är relevant, köper man så bra högtalare förstår jag inte varför man sedan kopplar dem till halvsunkiga slutsteg parade med kinesisk biomaskiner som försteg :o
Class only looks like arrogance from below.

Användarvisningsbild
AndreasArvidsson
Admin emeritus
 
Inlägg: 19194
Blev medlem: 2005-07-15
Ort: Karlstad

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav AndreasArvidsson » 2016-08-04 12:19

Rydberg skrev:Det är ju inte bara effekten som är relevant, köper man så bra högtalare förstår jag inte varför man sedan kopplar dem till halvsunkiga slutsteg parade med kinesisk biomaskiner som försteg :o

För att man inte är gjord av pengar och den kombinationen låter riktigt bra, men absolut har man pengar över till finelektronik så kan det bli ännu bättre.

Användarvisningsbild
DVD-ai
 
Inlägg: 13774
Blev medlem: 2008-03-30
Ort: Stockholms skärgård

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav DVD-ai » 2016-08-04 12:39

Rydberg skrev:Det är ju inte bara effekten som är relevant, köper man så bra högtalare förstår jag inte varför man sedan kopplar dem till halvsunkiga slutsteg parade med kinesisk biomaskiner som försteg :o


Nu är väll knappast Rotel rb1080 ett "halvsunkigt slutsteg" utan snarare ett väldigt bra sådant, vist det kan bli bättre...
men en sak i taget och dom viktigaste investeringarna först och i detta fallet så är det i32s och boende, där boende är viktigast !

I mitt fall har jag dessutom ett HA pre27 som försteg så det är väll knappast heller "halvsunkigt" enligt min syn i alla fall.
Senast redigerad av DVD-ai 2016-08-04 12:41, redigerad totalt 1 gång.
Mvh/David

Användarvisningsbild
Nattlorden
Pumpkin/Redaktör
 
Inlägg: 53130
Blev medlem: 2003-10-28
Ort: Grå Hamnarna

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Nattlorden » 2016-08-04 12:39

Jag ska prova att köra ett holographic försteg istället för min sunkiga japan och försöka märka någon skillnad. Fastän fortfarande genom en sunkig Rotel 1090 då... Skulle gärna tagit Holographics stora steg istället, men kulorna saknas.
It's all fun and games until Darth Vader comes.

Användarvisningsbild
Rydberg
Rörlig
 
Inlägg: 6919
Blev medlem: 2003-08-17
Ort: Bamberg

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Rydberg » 2016-08-04 12:43

AndreasArvidsson skrev:
Rydberg skrev:Det är ju inte bara effekten som är relevant, köper man så bra högtalare förstår jag inte varför man sedan kopplar dem till halvsunkiga slutsteg parade med kinesisk biomaskiner som försteg :o

För att man inte är gjord av pengar och den kombinationen låter riktigt bra, men absolut har man pengar över till finelektronik så kan det bli ännu bättre.

Bra o bra, allt är ju relativt. Har man på roadmapen att "byta upp sig" kan jag förstå det men att stanna på den nivån pga av pengar, ja då har man köpt för dyra högtalare emrm. Finns personer här som lagt ut >>100kkr men som fortfarade använder sig av en kinesisk biomaskin som försteg, rent vansinne!!
Class only looks like arrogance from below.

Användarvisningsbild
Rydberg
Rörlig
 
Inlägg: 6919
Blev medlem: 2003-08-17
Ort: Bamberg

Re: Räcker NAD 275bee till i32s?

Inläggav Rydberg » 2016-08-04 12:45

DVD-ai skrev:
Rydberg skrev:Det är ju inte bara effekten som är relevant, köper man så bra högtalare förstår jag inte varför man sedan kopplar dem till halvsunkiga slutsteg parade med kinesisk biomaskiner som försteg :o


Nu är väll knappast Rotel rb1080 ett "halvsunkigt slutsteg" utan snarare ett väldigt bra sådant, vist det kan bli bättre.

Har aldrig ägt rb1080 men NAD208 skulle jag klassa som halvsunkigt utan att blinka. 1090 brummar hörbart så det skulle jag kalla helsunkigt!
Class only looks like arrogance from below.

Nästa

Återgå till Wänner af Ino


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst