Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Hemmapulare debatterar lämpligen i detta forum.

Moderator: Redaktörer

NeatNeatNeat
 
Inlägg: 74
Blev medlem: 2017-01-02

Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav NeatNeatNeat » 2019-08-12 17:09

Har upptäckt att en resistor i relä-kretsen på min Tandberg 1040 blir väldigt varm.
Bara förstärkaren står på "tomgång" så är den för varm att kunna beröra.
Dessutom är kretskortet den sitter på tydligt brännskadat, dock inte själva resistorn.
Bifogar bild och schema med resistorn markerad.

1040p-power-schematic.PNG
1040p-power-schematic.PNG (291.12 KiB) Visad 196 gånger


IMG_5821.JPG
IMG_5821.JPG (97.75 KiB) Visad 196 gånger


Resistorn är på 390 Ohm och får in 40V som den drar ner till 10V. Det borde motsvara 2.4W.
Står inget om hur många watt den tål, men kanske rör sig om denna resistor så isf 3w.

https://www.mouser.se/ProductDetail/Ohm ... OO48E1E%3D

Är det normalt att den ska gå kokhet även utan att försärkaren gör något?
Att den blivit så varm att kretskortet brändes känns ju inte bra. Kan det vara att den tappat lite av sin tålighet med åren och behöver bytas?

rolfzetterberg
primus scientiam vindemiam
 
Inlägg: 1392
Blev medlem: 2005-02-18

Re: Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav rolfzetterberg » 2019-08-12 22:17

TR1040 sägs ha ett relä tillverkat av PYE,England,men det kan nog finnas varianter.Hur som helst så ska data vara:
1000 ohm,28V,28mA.
40V minus någon volt över trissan och 28V över reläet lämnar 11V kvar till motståndet.
Då blir strömmen exakt 28mA,dvs 0,3W.

NeatNeatNeat
 
Inlägg: 74
Blev medlem: 2017-01-02

Re: Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav NeatNeatNeat » 2019-08-12 23:16

Jag mätte spänningen över resistorn till 30V. Isf är något galet med relät?
Transistorn har jag kollat och den verkar ok.

NeatNeatNeat
 
Inlägg: 74
Blev medlem: 2017-01-02

Re: Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav NeatNeatNeat » 2019-08-13 10:00

Får ta mig en ordentlig titt på kretsen, nåt är ju knas om det flyter alldeles för mycket ström genom spolen på reläet.
Nånting måste ha gått sönder eller vara felgjort tänker jag.

rolfzetterberg
primus scientiam vindemiam
 
Inlägg: 1392
Blev medlem: 2005-02-18

Re: Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav rolfzetterberg » 2019-08-13 16:42

Först en ursäkt--jag hade 2040 i bakhuvudet när jag skrev,men det var ju 1040 som det gällde.
Här sitter ett annat relä!Tog fram en 1040 och mätte och fick 28V över motståndet och 11V över reläet så då hamnar vi på ca 0,78W vad jag kan se.Men visst blir motståndet ordentligt varmt!Kortet sitter ju upp och ner så nästan all värme från motståndet stiger och hamnar då på kortets hörn.I min 1040 sitter dock ett sånt där vanligt vitt keramiskt motstånd och inget grönt men det är lite brunbränt på hörnet.Ca 2-2,5 cm långt och kan kanske vara ett 4W trådlindat.

Så här står vi nu-hur få ner temperaturen?En liten förbättring skulle man ju kunna få med ett fysiskt större motstånd,men det bästa vore ju att ändra motståndets placering så att värmen kan stiga fritt uppåt.Ytterligare en variant vore att dela upp 390ohm på flera motstånd.
Å andra sidan brukar inte de här motstånden gå sönder,så man kan nog sova lugnt och nöja sig med att kolla motståndets lödningar så att de inte utvecklas till kallödningar.

NeatNeatNeat
 
Inlägg: 74
Blev medlem: 2017-01-02

Re: Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav NeatNeatNeat » 2019-08-14 00:08

Aha vad bra! Tack så hemskt mycket för hjälpen Rolf.
Får se om jag låter det vara eller försöker åtgärda värmeproblemet.

NeatNeatNeat
 
Inlägg: 74
Blev medlem: 2017-01-02

Re: Tandberg 1040 - bränt på reläkrets

Inläggav NeatNeatNeat » 2019-08-14 06:27

Verkar som resistorn har en maxtemp på 350 grader, iaf den jag länkade ovan.
Ett 5w trådlindat har ca 150 grader max så det kan nog vara en idé att byta till ett sånt.

(Jag får effekten till 2W för övrigt, V^2 / R, 28*28 / 390)


Återgå till DIY-forum


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 944_Driver, Bing [Bot], Google [Bot] och 2 gäster