Animan skrev:Är du säker på att det är fanér? Eftersom det är en köksskiva du ska sätta sågtänderna i så kan det kanske vara ett perstorpslaminat som är limmat på en spånskiva, vilket är den allra vanligaste typen av köksskivor.
OM det är fanér och om du kör med uppåtroterande klinga (vilket också är det vanliga eftersom nedåtgående klinga skulle vara som att såga med en motorsåg, ingen vidare kontoll alltså) så är det lite svårt att lägga en skrotbit över och såga igenom. En underbit går bra, men en överbit gör att du inte kommer att se strecket du ska såga efter och det är ju inte så bra.
Tejplösningen är den vanliga och fungerar ofta hyggligt, man kan även testa att stryka lite vitlim över snittytan som då håller fanéret på plats, därefter putsar/skrapar man försiktigt bort det och du har en hel snittyta.
Men som sagt, om det är ett perstorpsskikt är det bara till att gasa. Har du riktigt otur så kan det sprätta flisor så det är säkrast att limma och då blir det inget som helst problem att skrapa bort det utan att skada ytan, det är nämligen tillräckligt hårt.
Om man har cirkelsåg att såga med så ska man väl för h-e inte såga efter ögonmått och ritad linje??? Nä, använd "anpassat sidoanhåll" i stället.
Dvs en cirkelsåg med stabil anliggningsplatta med rak kant att hålla an mot.
Placera (tvinga fast) anhållet så att snittet kommer rätt. Dvs testa ett
par gånger: spänn upp anhållet, såga, mät hur långt bort snittet kom.
Om tvingarna är starka nog kan man ha flisningsskydd mellan
anhåll och arbetsstycke. Tänk på att anliggningsytorna mellan
arbetsstycke resp anhåll och flisningsskydd inte bör vara hala.
Men köksbänkar är nog inte fanerat! Plast eller vad britterna kallar Formica
är troligare. Å det vill du inte bygga högtalare av.