Trilskande Sentec SCA-1

Hemmapulare debatterar lämpligen i detta forum.

Moderator: Redaktörer

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-04-20 16:12

Mitt fina försteg glappar i vänster kanal. Det beter sig som i den här tråden:
viewtopic.php?f=19&t=68376
Har testat att byta plats på linjestegen som Fostex tipsar om utan framgång. Har även gjort om några lödningar men inte heller det hjälpte mig. Jag har mekaniskt knackat och tryckt lite här och var och när jag trycker på utgångsrelät så kan jag få fram symptomen.
Nu söker jag ett nytt relä men har inte lyckats hetta något. Texten på relät ger inte så mycket vägledning och det står inget i komponentlista eller schemat. Tips mottages tacksamt.
Bilagor
IMG_20190420_155853.jpg
IMG_20190420_155853.jpg (225.97 KiB) Visad 2557 gånger
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
peterh
 
Inlägg: 2215
Blev medlem: 2016-04-15
Ort: Göteborg förstås !

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav peterh » 2019-04-20 16:26

Det finns inga mått men annars ser det ut som ett helt vanligt 2 poligt växlande DIL relä. Det
enda viktiga är spolens spänning. Men det kan du ju mäta på plats.
Älskar musik, driver numera Tubular-well, välljud med garanti.

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-04-20 17:20

Det är ca 18x10x12 mm. Skickar med en bild på schemat, där ser det ut som om spolen ska ha 25V. De mittersta benparen av de 6 i den vänstra gruppen används inte.
Bilagor
IMG_20190420_171622.jpg
IMG_20190420_171622.jpg (75.46 KiB) Visad 2539 gånger
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

944_Driver
 
Inlägg: 69
Blev medlem: 2019-04-13

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 944_Driver » 2019-04-20 23:57

Är reläfunktionen bara Mute bör ju problemet lösa sig när du löder bort det. 25V är vad kondensatorn ska klara, troligen är den verkliga spänningen lägre, troligen 12V. Mät upp den. Köp ett nytt relä med rätt spänning och formfaktor och guldplätterade kontanter så kan det i inte bli så fel.

// Magnus

Användarvisningsbild
Fostex
 
Inlägg: 2571
Blev medlem: 2003-10-09
Ort: Stockholm

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav Fostex » 2019-04-23 16:33

Det som är lite udda med reläet i fråga är att spolen inte ligger på "rätt" pinnar. Jag har själv letat, men inte fått tag i något passande relä tyvärr.

Bild
Så här ser i de pin-kompatibla relän som finns att köpa ut, men SCA-1'ans relä har NC och COIL omkastade. :(

Några alternativ är:
- Öppna reläet och försök att putsa av kontaktblecken (vet ej om reläet går att öppna)
- Försök att modifiera det nya reläet internt (pilligt värre, om det är görbart)
- Byt ut det, och montera det nya på en bit experimentkort som ansluts med koppartråd (fult men fungerar bra)
Mycket kul - lite tid

Användarvisningsbild
radelius
 
Inlägg: 470
Blev medlem: 2005-10-18
Ort: Stockholm

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav radelius » 2019-04-23 16:53

Eller bryt upp ledningsbanan och bygla om ;)

Användarvisningsbild
PerStromgren
 
Inlägg: 27308
Blev medlem: 2005-03-25
Ort: Karlstad

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav PerStromgren » 2019-04-23 21:00

Måste du ha reläet, då? Om du inte vanligtvis slår av ditt försteg, kan du ju lika gärna koppla förbi det! Alternativt alltid slå på försteget innan du slår på slutsteget, om det är tillslagstransienterna du vill undvika.
... tycker jag!

Per

rolfzetterberg
primus scientiam vindemiam
 
Inlägg: 1441
Blev medlem: 2005-02-18

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav rolfzetterberg » 2019-04-23 21:02

Hmmm..här verkar en hund ligga begraven...
Finns det schema så för bö......len lägg ut det på forumet så slipper vi gissa!

Sökte lite och hittade ett Omron relä med nästan samma beteckning,bara med den skillnaden att här rör det sig om ett 24V relä.
Sentecs relä kan alltså vara 6V.
Omron och OUB hör tydligen ihop.
https://www.jameco.com/z/OUB-SS-224D-1- ... 77783.html
Bilagor
reläkoppling.jpg
reläkoppling.jpg (8.21 KiB) Visad 2368 gånger

Användarvisningsbild
Michael
LEDaren
 
Inlägg: 4860
Blev medlem: 2005-05-18
Ort: Linköping

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav Michael » 2019-04-24 08:11

Mät spänningen över relä-spolen, för att kolla så det finns tillräckligt med ström. Annars kanske det halvdrar.

Notera att det finns relä med inbyggd diod. Då måste plus&minus komma rätt till spolen. Annars saknade jag dioden i schemat, men kanske inte behövs om spänningen sjunker lite långsamt vid avslag.

//Michael

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-04-24 13:33

Som jag förstått funktionen med relät så är det transienter det tar bort genom att jorda signalen men det påverkas också av hörlurarnas inkoppling och mutar väl då signalen ut.
Jag måste inte ha relät men gillar om allt fungerar som tänkt. Fick lite info om beteckningarnas betydelse på fejjan så jag ska söka vidare.

Ja det finns ett schema som jag fått av Svalander, de var tidigare upplagda på hans sida. Vem skickar jag till för att det ska läggas upp?
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
Morello
 
Inlägg: 31767
Blev medlem: 2003-05-19
Ort: Stockholm/Täby

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav Morello » 2019-04-24 14:17

Adekvat mute-funktion med relä eller dito halvledaranordning borde vara reglerat i lag! :twisted:
Med stora slutsteg kan det bli förödande när försteg eller aktiva filter utan automatisk mute kopplas på/av.
Driver: SYBARITE AUDIO
-Innehar F-skattsedel-

”Messen ist Wissen, aber messen ohne Wissen ist kein Wissen”

"Es ist noch kein Meister vom Himmel gefallen"

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-04-26 17:58

rolfzetterberg skrev:Hmmm..här verkar en hund ligga begraven...
Finns det schema så för bö......len lägg ut det på forumet så slipper vi gissa!

Sökte lite och hittade ett Omron relä med nästan samma beteckning,bara med den skillnaden att här rör det sig om ett 24V relä.
Sentecs relä kan alltså vara 6V.
Omron och OUB hör tydligen ihop.
https://www.jameco.com/z/OUB-SS-224D-1- ... 77783.html

Känns som om jag vänt ut och in på nätet när jag sökt. Det närmaste jag hittar är detta men det har som sagt fel spolspänning.
Är väldigt ont om relän med 6V som det verkar så det blir nog att köra på labbkortslösningen då inget relä jag hittat har rätt pinnmönster.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
EmuMannen
 
Inlägg: 1206
Blev medlem: 2017-11-21
Ort: Stockholm

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav EmuMannen » 2019-04-26 20:33

48IDA skrev:Är väldigt ont om relän med 6V som det verkar så det blir nog att köra på labbkortslösningen då inget relä jag hittat har rätt pinnmönster.

Jag skulle ha etsat ett adapterkort (men jag gissar att ett labbkort kan fungera lika bra). Jag skulle ha kopierat originalets pinnmönster på översidan av adapterkortet och det nya reläets pinnmönster på undersidan (med vias alternativt ett enlagerskort där komponenterna monteras från båda sidor men endast löds mot en av sidorna). Sedan skulle jag lött pin headers på originalkortet och på undersidan av adapterkortet (mot mönstret på översidan). Reläet skulle jag lött direkt i adapterkortet (på ovansidan mot mönstret på undersidan). Sen kan du enkelt montera adapterkortet stackat på originalkortet. Det är även enkelt att återställa originalkortet om du hittar ett relä med original pinnmönster.
Valda DIY-projekt, tankar och idéer på EmuMannens blogg.

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-04-26 21:31

EmuMannen skrev:
48IDA skrev:Är väldigt ont om relän med 6V som det verkar så det blir nog att köra på labbkortslösningen då inget relä jag hittat har rätt pinnmönster.

Jag skulle ha etsat ett adapterkort (men jag gissar att ett labbkort kan fungera lika bra). Jag skulle ha kopierat originalets pinnmönster på översidan av adapterkortet och det nya reläets pinnmönster på undersidan (med vias alternativt ett enlagerskort där komponenterna monteras från båda sidor men endast löds mot en av sidorna). Sedan skulle jag lött pin headers på originalkortet och på undersidan av adapterkortet (mot mönstret på översidan). Reläet skulle jag lött direkt i adapterkortet (på ovansidan mot mönstret på undersidan). Sen kan du enkelt montera adapterkortet stackat på originalkortet. Det är även enkelt att återställa originalkortet om du hittar ett relä med original pinnmönster.

Allt det där är ju väldigt enkelt om man har rätt utrustning men det har jag inte och har heller inga planer på att skaffa.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
EmuMannen
 
Inlägg: 1206
Blev medlem: 2017-11-21
Ort: Stockholm

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav EmuMannen » 2019-04-26 23:11

48IDA skrev:Allt det där är ju väldigt enkelt om man har rätt utrustning men det har jag inte och har heller inga planer på att skaffa.

I så fall kan du använda ett labbkort i stället. Kan vara lite svårare att få exakt pinnmönster men borde vara görligt och så får du använda lödtenn och/eller kopplingstråd i stället för etsade banor på kortet. Principen är densamma oavsett.
Valda DIY-projekt, tankar och idéer på EmuMannens blogg.

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-04-28 14:21

Idag skickade jag lite frågor till konstruktören. Får se om han kan bringa lite klarhet i detta relä annars får jag hjälp med en alternativ lösning.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-05-04 22:00

Idag fick jag svar från Johan Bernström. Han säger att det inte är ett ett 6V-relä trots att beteckningen säger det. Hur som var det länge sedan det gick ur produktion, som vi alla upptäckt, så det får bli en lösning med experimentkort.

Fick även lite info om mina ACM-1 och ACM-1A som har så olika utnivå som ska kollas upp.
Det finns som bekant inga genvägar till det perfekta ljudet.
Kram på er.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

rolfzetterberg
primus scientiam vindemiam
 
Inlägg: 1441
Blev medlem: 2005-02-18

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav rolfzetterberg » 2019-05-04 22:56

Nej,det är tydligen något specialrelä.Det ser man med ledning av schemat.24V CT från trafon ger ju 12V på varje halva och efter likriktning bör man ha knappt 17V DC.Mäts på 100uF 25V efter omkopplaren.RC-nätet på transistor BC184C ger en fördröjning på ca 3 sek enligt Sentec.
Skulle du kunna mäta spänningen över reläet?

Användarvisningsbild
RogerGustavsson
 
Inlägg: 20094
Blev medlem: 2004-05-02
Ort: Huskvarna

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav RogerGustavsson » 2019-05-05 10:19

48IDA skrev:Idag fick jag svar från Johan Bernström. Han säger att det inte är ett ett 6V-relä trots att beteckningen säger det. Hur som var det länge sedan det gick ur produktion, som vi alla upptäckt, så det får bli en lösning med experimentkort.

Fick även lite info om mina ACM-1 och ACM-1A som har så olika utnivå som ska kollas upp.
Det finns som bekant inga genvägar till det perfekta ljudet.
Kram på er.



Har försökt få tag i Johan Bernström. Kan du skicka kontaktinfo via PM?

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-05-12 12:16

rolfzetterberg skrev:Nej,det är tydligen något specialrelä.Det ser man med ledning av schemat.24V CT från trafon ger ju 12V på varje halva och efter likriktning bör man ha knappt 17V DC.Mäts på 100uF 25V efter omkopplaren.RC-nätet på transistor BC184C ger en fördröjning på ca 3 sek enligt Sentec.
Skulle du kunna mäta spänningen över reläet?


På 100uF har jag 17,5V DC till jord med mitt enkla mätinstrument. Relät är inte monterat men över de punkter som ska ge spolen signal har jag noll volt.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

Användarvisningsbild
Michael
LEDaren
 
Inlägg: 4860
Blev medlem: 2005-05-18
Ort: Linköping

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav Michael » 2019-05-16 23:17

Är det inte två 100uF? Vilken mätte du på?

Jag misstänker att transistorn är paj!

//Michael

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2019-08-18 16:18

Michael skrev:Är det inte två 100uF? Vilken mätte du på?

Jag misstänker att transistorn är paj!

//Michael

Har missat detta helt.

Om det nu är transistorn så borde det dels inte bara påverka ena kanalen och dels inte kunna mekaniskt påverka relät så att den kanalen vaknar.

Arbetet med detta har legat nere under sommaren men jag har nu köpt ett relä som borde funka. Köpte även ett experimentkort så nu ska jag bara klura ut hur det ska byggas ihop då både hålbild och kopplingsschema på det nya relät är annorlunda. Är ganska begränsad plats på längden så jag får bygga på höjden.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72

48IDA
 
Inlägg: 594
Blev medlem: 2005-02-23
Ort: Borggård, Finspång

Re: Trilskande Sentec SCA-1

Inläggav 48IDA » 2021-08-24 18:59

Efter flera olika hälsoproblem, mest ögon, så gav jag upp försöken att fixa ett experimentkort med det nya relät pga synen.
Jag skruvade ihop lådan och kopplade in den utan relä och glad som en spelman skulle jag lyssna lite och till min stora förvåning så glappar ena kanalen även utan relä.
Får nog se till att ta hjälp för att reda upp detta.
LP12, Ittok
Sentec SC8, TU8, SCA-1, ACM1, ACM1A
OA51.3
VW 1302 -72


Återgå till DIY-forum


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster