Frisk -Underdimensionerad

Läs medlemarnas presentationer och om deras anläggningar.

Moderator: Redaktörer

Användarvisningsbild
Michael
LEDaren
 
Inlägg: 4337
Blev medlem: 2005-05-18
Ort: Linköping

Re: Frisk - Maxlast rotel RB1090?

Inläggav Michael » 2017-09-30 00:00

Frisk skrev:Ska man hårddra det kan man ju se det som en högtalare med nästan oändlig impedans över 200Hz och en "impedansdipp" till 2.25 Ohm från 80 till 0Hz;)

Nä, så kan du inte se det. Titta på en uppmätt impedanskurva, så börjar det närma sig. Fasvinkel bör också beaktas.

Hur ser kubmätning ut på 1090an? Kommer det inte massa effekt i 1 ohm där? Å andra sidan säger inte det kanske så mycket om lite längre belastning. Fick inte nyare 1090or lite skydd/begränsning? ...jag friskriver mig från allt fel i detta inlägg!

//Michael

Användarvisningsbild
Beakungen
 
Inlägg: 2576
Blev medlem: 2009-11-14

Re: Frisk - Maxlast rotel RB1090?

Inläggav Beakungen » 2017-10-01 16:55

Enligt stereophile lämnade den en kanal driven 1ohm dynamiskt ca 2800w så det borde den klara?

Jag har ju kört mitt Nackamichi pae7mk2 kopplat så jag har 1ohm per kanal i ett par år och spelat tokhögt stundtals med det. Och det är mindre biffigt än 1090 så den borde klara det tycker man?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Maxlast rotel RB1090?

Inläggav Frisk » 2017-10-01 23:03

Michael, vad jag menade var att filtret på lågnivå-signalen innan dämpar så mycket vid högre frekvenser att inte steget "ser någon impedans"där, men nä, så kan man ju inte se det.

Sett mätningar ner till 1 Ohm, får kanske börja lite försiktig och hålla koll på temperaturen. 3 per kanal verkar ju gå bra, 4 borde ju kunna funka då med... Tycker jag klarar mig ganska bra redan nu med 2 per kanal så kommer inte behöva maxa uteffekten.

Skulle fixa lite kabel för belysning idag, dragfjädern satt i röret för takhögtalarna så fick börja med att dra i kabel där, känns nu som jag typ plockat ner hela rummet... i alla fall klar med kablar till takhögtalare och nästan ena sidan belysning, en matningskabel och 8 dimmer-trådar. Tanken är att kunna styra varje lampa helt individuellt för att snyggt kunna dimma upp och ner samt ha lite bakgrundsljus vid musik.

Att det ska behöva ta sån tid att dra kabel, speciellt när man får bygga om lite under tiden...

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Ändra delningsfrekvenser?

Inläggav Frisk » 2018-01-20 14:05

Det har blivit en del film och musik senaste tiden, bygget går mycket långsamt framåt men sitter väldigt nöjd som det är nu. Nästa steg är att få upp belysningen. Det mesta är draget och klart och ska bara fästas på väggarna och kablarna kopplas in... "till och med" vinklarna att hänga lamporna har kommit på plats. Av någon anledning är det ju dock roligare att nyttja vad som är än att göra klart.

Sitter och funderar lite över delningsfrekvenser och så. Jag har insett att min gamla receiver delar både surronder och center väldigt lågt, surronder på 90Hz/12dB/okt. Centern hittar jag ingen data för men antar det är i samma härrad.

Med tanke på vad jag arbetar med bör jag ju kunna detta själv, men lyckas inte hitta något så frågar efter hjälp här, verkar det möjligt att ändra delningsfrekvensen för de olika kanalerna och ställa upp i alla fall center till 350Hz eller vad som brukar rekommenderas.

Service-manual på min receiver:
https://elektrotanya.com/yamaha_rx-v795 ... nload.html (Verkar tyvärr inte gå direkt-länka..)

Jag hade hoppats på tydliga enable-signaler för filtren men kan inte hitta något sånt. Jag misstänker att delningen sker i DSPn men kan inte hitta några block för det i blockdiagramen för IC-kretsarna heller.

Förstärkaren är ju gammal och ganska modulärt uppbyggd så det ser ju fullt möjligt ut att fysiskt montera in ett filter på signalvägen, men det är ju lite högre tröskel än att byta ut en resistor och kondensator...

Tacksam för input!

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav Frisk » 2018-01-23 20:50

Efter att ha levt med i/r32s ett tag inser jag mer och mer pi60s begränsningar, är väldigt nöjd med de men levde lite i uppfattningen att de var extremt kapabla och jag alltid bara spelade de på tomgång även när jag drog på.
Har väldigt svårt att jämföra ljud men upplever nya högtalarna spelar mycket renare och framförallt lägre frekvensen. Även om de sannolikt inte är inspelade än på ett tag.
Skillnaden är ju absolut störst i film men tycker jag får ut mer av musiken också. Redan *32s utan basmoduler upplever jag spelar bättre än vad pi60s gjorde, men det kanske är inbillning och dåligt ljudminne? Kanske jag gillar bas-boosten 28/32 modellerna omodifierat har jämfört med 60?

Sitter väldigt nöjd som det låter nu! Borde hämta sista dämpet och få ordning på sista två inframodulerna, lägga matta på podiet och slutmäta rummet och justera in det sista på cr80. För feel good, behöver inte vara bättre än det är nu.

Angående förra frågan har jag insett att det är DSPn som sköter delningarna så inte så lätt att ändra... (om man inte råkar ha och förstå källkoden, vilket jag tyvärr inte har...)

Användarvisningsbild
AndreasArvidsson
Admin emeritus
 
Inlägg: 19194
Blev medlem: 2005-07-15
Ort: Karlstad

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav AndreasArvidsson » 2018-01-24 05:38

pi60s är en väldigt kapabel högtalare, men jämfört med ett delat system med infrabasar så är det betydligt roligare till framför allt film. Förstår precis vad du menar.

Gällande delningen i din receiver så är det förmodlige i DSPn precis som du misstänker och den ändrar du inte i första taget. Frekvens bör finnas i någon meny, men resten är nog låst e jag rädd. Synd att man inte kan justera DSPn i receivers mer fritt. Det sitter ofta ganska trevlig hårdvara i dem, men mjukvaran är ju helt nedlåst.

Användarvisningsbild
Nattlorden
Pumpkin/Redaktör
 
Inlägg: 53129
Blev medlem: 2003-10-28
Ort: Grå Hamnarna

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav Nattlorden » 2018-01-24 14:29

Frisk skrev:Redan *32s utan basmoduler upplever jag spelar bättre än vad pi60s gjorde, men det kanske är inbillning och dåligt ljudminne? Kanske jag gillar bas-boosten 28/32 modellerna omodifierat har jämfört med 60?


Lite undrande här. Jag är ju i den trevliga sitsen att ha både i32s och pi60s(-s) här hemma, så jag har hyffsat lätt och snabbt att jämföra.
Att i32s upplevs något renare kan jag hålla med om, men hos mig är nog delar av den upplevelsen beroende på väsentligt med jobbad akustik i det rummet. Och man man definitivt tycka om den kanske något lite mer strikta basen hos ett slutet system - det gör jag och därför är majoriteten av mina basmoduler slutna (förutom de i tvrummet), men i ren mängd bas vinner pi60s enkelt. Ibland får jag kolla huruvida mina basmoduler är inkopplade eller ej och det händer regelbundet att mina pi60s(-s) överraskar med att spela fullregister.
It's all fun and games until Darth Vader comes.

Användarvisningsbild
Nattlorden
Pumpkin/Redaktör
 
Inlägg: 53129
Blev medlem: 2003-10-28
Ort: Grå Hamnarna

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav Nattlorden » 2018-01-24 14:31

AndreasArvidsson skrev:Det sitter ofta ganska trevlig hårdvara i dem, men mjukvaran är ju helt nedlåst.


För lite att hämta för att någon skall ge sig på att försöka cracka uppgraderingarna.
It's all fun and games until Darth Vader comes.

Användarvisningsbild
PerStromgren
 
Inlägg: 26371
Blev medlem: 2005-03-25
Ort: Karlstad

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav PerStromgren » 2018-01-24 14:54

Finns det mätningar på Ino-högtalare som visar distorsion? Det vore intressant att jämföra, eftersom ordet "renhet" ofta dyker upp i jämförelser och jag förknippar det med storheten distorsion.
... tycker jag!

Per

Användarvisningsbild
Nattlorden
Pumpkin/Redaktör
 
Inlägg: 53129
Blev medlem: 2003-10-28
Ort: Grå Hamnarna

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav Nattlorden » 2018-01-24 15:16

PerStromgren skrev:Finns det mätningar på Ino-högtalare som visar distorsion? Det vore intressant att jämföra, eftersom ordet "renhet" ofta dyker upp i jämförelser och jag förknippar det med storheten distorsion.


Finns nog fler parametrar... övertoners balans mot grundtoner... det räknar man väl sällan som dist även om man i ett vidare perspektiv kanske skulle kunna se det så.
It's all fun and games until Darth Vader comes.

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - För höga förväntningar på pi60s

Inläggav Frisk » 2018-01-24 18:08

Tyvärr kan jag inte ens ändra delningsfrekvens i min receiver, vad jag hittar, den är fast på 90Hz (Yamaha rx-v795rds)

Jag har också båda, dock står 32orna i ett behandlat rum och pi60s i obahandlat vardagsrum, utan ens några högtalarkablar... men nätverksspelare och slutsteg är på gång, ändå svårt att jämföra i så olika miljöer. Jag har ju r-lådor till topparna som står på basmodulerna.

Det kan ju vara mycket som påverkar, mest sannolikt är väl placebo.
Sen ger kanske slutna lådor lite annat ljud. I32s har ju dubbla basar och högre kapacitet så samtidigt som lådan är för liten för att spela de lägsta frekvenserna. Det kan mycket väl vara så att jag överstyrt pi60 lite varav basen distat medan i32s istället är begränsad i vad den spelar, spelar inte fullregister men kanske istället spelar rent det den klarar.

Är främst film jag märkt stor skillnad i, resten är säkert till stor del placebo utom fåtal gånger då jag spelat för starkt.

Sen hamnar diskanten lite högre nu än tidigare samtidigt som det är lite annat spridningsmönster med två baselement och annan frekvensgång i filtret. Det vore kul att växla och jämföra men är lite jobb och vet ju vad jag i slutändan vill ha ändå...

Tror inte jag sett några distortionsmätningar på högtalarna.

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 00:00

Köpte oss en Yamaha WXC-50 i gemensam julklapp att driva pi60s i vardagsrummet med. Då inte förstärkaren kommit (För aldrig det blivit så annars...) hamnade den först i källarrummet.

När jag kopplar den till anläggningen får jag kraftigt brum. Kopplar jag bara WXC-50 till en skarvdosa med cr80es rotel RB-1090 sticker/bränner det i fingrarna och gnistrar om de går mot varandra.
Jag mäter ingen egentlig ström och ingen växelspänning (200V område var lägsta multimetern hade) mäter kanske 2V likspänning men hoppar lite och stabiliserar sig vid 0V.

Enbart matning anslutet utöver signal. Drar jag ur den försvinner brummet. Testat vända kablar både för slutsteg och nätverksspelare utan någon skillnad.

Kopplar jag insignal från receivern är det inget brum, ansluter jag nätverksspelaren dit är det tillbaka!

Euro-kontakt på nätverksspelaren.

Tror aldrig jag testade koppla slutsteget direkt till spelaren men är rätt säker på att det blir samma sak.

Sticker på samma sätt i fingrarna om man håller mellan apparaterna med RB-1090 helt frånkopplat men nad208 inkopplat, men hör inget tydligt brum från topphögtalarna som från basmodulerna.

Kan jag testa något mer med enbart slutsteg och spelare för att bli av med brummet?
Det spelar ingen roll om spelaren är på eller av.
Nästa är att koppla lågnivåkabeln från steget till utgången på spelaren, är brummet kvar då, vad ska jag göra/testa?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 08:07

Gjorde min läxa innan jag åkte till jobbet. Med RB-1090 kopplad direkt till WXC-50 ("avstängd", så gott det går) är brummet fortfarande där.

Rycker jag matningen är det tillbaka. Där oavsett riktning på stickproppen.

RB-1090 är jordad båda apparaterna sitter i samma grendosa (elcentral (med keramiska säkringar) 2m kabel i vägg till vägguttag 2m grendosa och apparaterna där i. Har jordfelsbrytare som inte slår ifrån så tror inte det är något riktigt jordfel, i alla fall inte i 1090 som faktiskt har skyddsjord, skulle ju kunna vara något efter trafo i WXC-50.

Kan jag testa något mer? RCA-kabeln mellan är av låg kvalité, men det känns inte som det är där detta brum introduceras. Då borde det vara kvar utan strömkabeln eller när den är ansluten till receivern 5cm nedan.

Är min WXC trasig?

Användarvisningsbild
Belker
 
Inlägg: 3096
Blev medlem: 2003-07-16
Ort: Hill St. Pct

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Belker » 2018-01-26 08:29

Kolla att du vekligen har jord i uttaget. Jag hade liknande fenomen och då visade det sig att skyddsjorden lossnat i en kopplingsdosa.

Användarvisningsbild
Johan_Lindroos
Mr Cliffhanger
 
Inlägg: 8261
Blev medlem: 2003-09-17
Ort: Stockholm

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Johan_Lindroos » 2018-01-26 12:08

Jag misstänker att du har jordslingor. Det kan härröra från att du har din utrustning kopplad i flera jordpunkter. Jag misstänker särskilt anslutningar till allt som har med ditt nätverk att göra, samt slutsteget. Prova att börja med att ansluta slutsteget ojordat. Du borde sedan även prova trådlös nätverksanslutning till wxc-50. Prova även att ta bort alla anslutningar til wxc-50 och koppla sedan in en vanlig cd-spelare (ojordad) alternativt en mobiltelefon från hörlursuttaget på wxc-50ans linjeingång och se vad som händer.
//Johan Lindroos

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 14:12

Tack för tips! Ska mäta om jag har fungerade jord i uttaget ikväll.

Visst låter det som jordslingor, men som sagt har jag enbart kört nätspelaren(avstängd), utan några anslutningar alls annat än 230V matning och rca samt slutsteget på samma grendosa, strömkablarna u uttagen vid varandra och inget annat anslutet. Jag ser inte hur jag kan förenkla mer. Kan testa en kabel utan skyddsjord kanske. Men det är ju egentligen inte en lösning på problemet.

Med annan källa (receiver) till slutsteget har jag inte brummet anslutet med samma kablar och med samma dragning och samma grendosa.

Kopplar jag WXC-50 ut från receivern och signalkabel in till receivern får jag problemet. Inget brum utan signalkabel ansluten.

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 16:31

Råkade läsa tråden om supras DC-filter, transformatorn till CR80 brummar ordentligt, inga andra transformatorer vad jag reagerat på. Kanske har jag rejält med DC i nätet. Aldrig märkt några problem i övrigt. Jag trodde transformatorn till CR80 levererades paj, den har ju alltid varit sån. Det är nog dags att mäta upp uttagen ordentligt, framförallt DC kanske. Gick igenom elskåpet och efterdrog för ett tag sen, hade en återledare som satt riktigt riktigt dåligt, i övrigt hittade jag inget mer konstigt, men det kanske är dags att mäta...

Har ju haft riktigt dålig livslängd på en del LED-lampor också... Trott de bara varit billiga och kassa men vem vet...

Snart dags att beställa elinstallation till ljudrummet också, kommer nog snart en fråga kring hur jag bäst ska ha det. Elcentralen sitter på väggen på precis utsidan så enkel tillgång till alla tre faser...
Tänker jag vill ha två grupper till rummet, eller kanske t.o.m. tre men gärna från en fas. en för kraft, en för finelektronik och en för laddare och switchade störande saker. Eller hur ska man tänka?

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-26 16:41

Johan_Lindroos skrev:Jag misstänker att du har jordslingor. Det kan härröra från att du har din utrustning kopplad i flera jordpunkter. Jag misstänker särskilt anslutningar till allt som har med ditt nätverk att göra, samt slutsteget. Prova att börja med att ansluta slutsteget ojordat. Du borde sedan även prova trådlös nätverksanslutning till wxc-50. Prova även att ta bort alla anslutningar til wxc-50 och koppla sedan in en vanlig cd-spelare (ojordad) alternativt en mobiltelefon från hörlursuttaget på wxc-50ans linjeingång och se vad som händer.


Det där är väldigt bra tips- börja med att köra alla apparater ojordat.

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 16:55

Tangband skrev:
Johan_Lindroos skrev:Jag misstänker att du har jordslingor. Det kan härröra från att du har din utrustning kopplad i flera jordpunkter. Jag misstänker särskilt anslutningar till allt som har med ditt nätverk att göra, samt slutsteget. Prova att börja med att ansluta slutsteget ojordat. Du borde sedan även prova trådlös nätverksanslutning till wxc-50. Prova även att ta bort alla anslutningar til wxc-50 och koppla sedan in en vanlig cd-spelare (ojordad) alternativt en mobiltelefon från hörlursuttaget på wxc-50ans linjeingång och se vad som händer.


Det där är väldigt bra tips- börja med att köra alla apparater ojordat.


Det ska absolut testas, men nu är det ju enbart en jordad apparat i länken och inga problem med annan utrustning som källa... Jag upplever att problemet är WXA50 då andra källor fungerar felfritt. Ska mäta lite på elen som det är rätt spänning och kanske framförallt ingen DC. Jag har misstankar kring DC då min CR80-transformator låter VÄLDIGT. Trodde det var fel på den, men kanske den bara är drabbad. Märker inga problem från det på ljudet dock..

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-26 20:13

Frisk skrev:
Tangband skrev:
Johan_Lindroos skrev:Jag misstänker att du har jordslingor. Det kan härröra från att du har din utrustning kopplad i flera jordpunkter. Jag misstänker särskilt anslutningar till allt som har med ditt nätverk att göra, samt slutsteget. Prova att börja med att ansluta slutsteget ojordat. Du borde sedan även prova trådlös nätverksanslutning till wxc-50. Prova även att ta bort alla anslutningar til wxc-50 och koppla sedan in en vanlig cd-spelare (ojordad) alternativt en mobiltelefon från hörlursuttaget på wxc-50ans linjeingång och se vad som händer.


Det där är väldigt bra tips- börja med att köra alla apparater ojordat.


Det ska absolut testas, men nu är det ju enbart en jordad apparat i länken och inga problem med annan utrustning som källa... Jag upplever att problemet är WXA50 då andra källor fungerar felfritt. Ska mäta lite på elen som det är rätt spänning och kanske framförallt ingen DC. Jag har misstankar kring DC då min CR80-transformator låter VÄLDIGT. Trodde det var fel på den, men kanske den bara är drabbad. Märker inga problem från det på ljudet dock..



Hmm...Prova koppla ur cr 80 helt och anslut wxc 50 direkt till slutsteget ( för subbasarna ) kolla om brummet försvinner.
En enda jordad apparat full med störningar kontaminerar alla andra ojordade apparater eftersom de är förbundna elektriskt via jord på RCA kontakterna. Då du testar , koppla bort alla elektriska anslutningar ( utom nätkabeln ) så att det inte är nån annan apparat som stör .

Har du funnit felet ?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 20:46

Tangband skrev:
Frisk skrev:
Tangband skrev:
Det där är väldigt bra tips- börja med att köra alla apparater ojordat.


Det ska absolut testas, men nu är det ju enbart en jordad apparat i länken och inga problem med annan utrustning som källa... Jag upplever att problemet är WXA50 då andra källor fungerar felfritt. Ska mäta lite på elen som det är rätt spänning och kanske framförallt ingen DC. Jag har misstankar kring DC då min CR80-transformator låter VÄLDIGT. Trodde det var fel på den, men kanske den bara är drabbad. Märker inga problem från det på ljudet dock..



Hmm...Prova koppla ur cr 80 helt och anslut wxc 50 direkt till slutsteget ( för subbasarna ) kolla om brummet försvinner.
En enda jordad apparat full med störningar kontaminerar alla andra ojordade apparater eftersom de är förbundna elektriskt via jord på RCA kontakterna. Då du testar , koppla bort alla elektriska anslutningar ( utom nätkabeln ) så att det inte är nån annan apparat som stör .

Har du funnit felet ?


Det är ju precis så jag gjort. Bara Rb-1090 och WXC-50, det brummar när strömmen(och inget annat än signal-kabel till slutsteget) är anslutet. Simplare kan jag inte ansluta vad jag kommer på.

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-26 21:07

Frisk skrev:
Tangband skrev:
Frisk skrev:
Det ska absolut testas, men nu är det ju enbart en jordad apparat i länken och inga problem med annan utrustning som källa... Jag upplever att problemet är WXA50 då andra källor fungerar felfritt. Ska mäta lite på elen som det är rätt spänning och kanske framförallt ingen DC. Jag har misstankar kring DC då min CR80-transformator låter VÄLDIGT. Trodde det var fel på den, men kanske den bara är drabbad. Märker inga problem från det på ljudet dock..



Hmm...Prova koppla ur cr 80 helt och anslut wxc 50 direkt till slutsteget ( för subbasarna ) kolla om brummet försvinner.
En enda jordad apparat full med störningar kontaminerar alla andra ojordade apparater eftersom de är förbundna elektriskt via jord på RCA kontakterna. Då du testar , koppla bort alla elektriska anslutningar ( utom nätkabeln ) så att det inte är nån annan apparat som stör .

Har du funnit felet ?


Det är ju precis så jag gjort. Bara Rb-1090 och WXC-50, det brummar när strömmen(och inget annat än signal-kabel till slutsteget) är anslutet. Simplare kan jag inte ansluta vad jag kommer på.


Provat ojordade uttag till både slutsteget och wxc 50 ( och inga andra apparater inkopplade )?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 22:07

Tangband skrev:
Frisk skrev:
Tangband skrev:

Hmm...Prova koppla ur cr 80 helt och anslut wxc 50 direkt till slutsteget ( för subbasarna ) kolla om brummet försvinner.
En enda jordad apparat full med störningar kontaminerar alla andra ojordade apparater eftersom de är förbundna elektriskt via jord på RCA kontakterna. Då du testar , koppla bort alla elektriska anslutningar ( utom nätkabeln ) så att det inte är nån annan apparat som stör .

Har du funnit felet ?


Det är ju precis så jag gjort. Bara Rb-1090 och WXC-50, det brummar när strömmen(och inget annat än signal-kabel till slutsteget) är anslutet. Simplare kan jag inte ansluta vad jag kommer på.


Provat ojordade uttag till både slutsteget och wxc 50 ( och inga andra apparater inkopplade )?

Varit på aw. WXC-50 går ju inte ansluta jordat. Tänkte jag skulle testa med ojordat slutsteg, dock osäker på vad det säger, om det skulle hjälpa, vad är felet och hur löser jag det?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-26 23:14

Att mäta är att veta om man vet vad man mäter som en tidigare kollega brukar säga...

Nu har jag mätt och tror mig veta vad jag mätt men inser inte vad det innebär...

Testat lite överallt i huset, verkar ha ~30-40mV likström i vägguttagen.

Spänningen på vägguttaget precis vid centralen ligger på precis 230V AC och där omkring i övrigt i huset, ~238V AC till stereon och liknande i de uttag jag mätt på ovanvåningen.

Kopplat enbart WXC-50 till RB1090 där slutsteget var anslutet utan jord gav ett lätt brum. Vid mätning av ström mellan WXC50 och skyddsjord blev det knäpptyst medan multimetern visade 0µA

Åter RB1090 jordat var brummet tillbaka. Mätning av ström var fortfarande 0 oavsett område på multimetern. Brummet minskade något vid strömmätning i område 200mA. Med multimetern inställd på 10A-området eller 200µA-området gav ingen märkbar påverkan.

Inte helt oväntat försvann brummet utan slutsteget jordat. Dock är ju WXC50 ojordad så jag förstår inte riktigt varför det går en jordström till den? Det går ju ingen jordström via receivern.

Vad är orsaken till att detta problem uppkommer med WXC50 och har ni några goda idéer på vad jag ska göra för att bli av med problemet? Att koppla bort skyddsjorden är ett sätt att gå runt problemet men jag tycker inte det är en lösning...

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-27 09:16

Frisk skrev:Att mäta är att veta om man vet vad man mäter som en tidigare kollega brukar säga...

Nu har jag mätt och tror mig veta vad jag mätt men inser inte vad det innebär...

Testat lite överallt i huset, verkar ha ~30-40mV likström i vägguttagen.

Spänningen på vägguttaget precis vid centralen ligger på precis 230V AC och där omkring i övrigt i huset, ~238V AC till stereon och liknande i de uttag jag mätt på ovanvåningen.

Kopplat enbart WXC-50 till RB1090 där slutsteget var anslutet utan jord gav ett lätt brum. Vid mätning av ström mellan WXC50 och skyddsjord blev det knäpptyst medan multimetern visade 0µA

Åter RB1090 jordat var brummet tillbaka. Mätning av ström var fortfarande 0 oavsett område på multimetern. Brummet minskade något vid strömmätning i område 200mA. Med multimetern inställd på 10A-området eller 200µA-området gav ingen märkbar påverkan.

Inte helt oväntat försvann brummet utan slutsteget jordat. Dock är ju WXC50 ojordad så jag förstår inte riktigt varför det går en jordström till den? Det går ju ingen jordström via receivern.

Vad är orsaken till att detta problem uppkommer med WXC50 och har ni några goda idéer på vad jag ska göra för att bli av med problemet? Att koppla bort skyddsjorden är ett sätt att gå runt problemet men jag tycker inte det är en lösning...


Jordade förbindelser kan ställa till en del elände med brum,speciellt om du blandar ojordat med jordat. Kom ihåg att apparaterna alltid på ett sätt är jordade med varandra mellan RCA kontakterna, oavsett om de är inkopplade på jordade uttag eller ej. Om du kör ethernetkabel från din NAS och den är jordad får du samma fel. Du kan gå runt det felet genom att koppla in NASen ogjordat eller köra trådlöst wi-fi från Yamaha.
ska jag tolka det du skriver att nästan allt brum försvann med ojordade uttag till slutsteget och alla andra inkopplade apparater ?
Prova att köra så, nu fungerar det :)
Fick du ordning på gainen i försteget ?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-27 10:00

Jag tycker inte problemet är löst än. Jag har lyckats bli av med ett brum som uppkommer då jag kopplar in en enda avstängd enhet till ett slutsteg som är felaktigt anslutet.

Hade jordbrummer uppkommit för jag kört kopparnätverk hade ju självklart en lösning kunnat vara att bryta den jordkopplingen.

Med min gamla receiver, eller cr80 kopplad till samma slutsteg med samma kablar blir det inget oljud, inte heller med två kopplade slutsteg och alltså dubbla jordpunkter blir det problem.

WXC-50 har ingen skyddsjord och inte heller någon jordskruv varav lösningen att lossa jordar för att därefter försöka på ett ok sätt få till en jord för spelaren känns helt fel väg att gå.

Testet att ansluta med en ojordad lampsladd var för att kunna ringa in problemet, inte en lösning. Fortfarande har jag inte kommit så långt att jag slagit på spelaren igen. En källa som denna borde ju vara potentiallös/dubbelisolerad och inte skapa en egen väg till 0, hur ska man då kunna avgöra vilken av alla källor som ska styra?

Angående gain är det nog så den ska vara LTS datablads-studerade och misstänkte att den inte skulle kunna styra ut större slutsteg ordentligt men testade det aldrig om jag minns rätt från artikeln.

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-27 10:30

Hmm...Om du höjer gainen till + 6 db i advanced-menyn får du betydligt högre utnivå. Har du provat det ?
4 volt , som det står i Yamaha-manualen är fullt tillräckligt för att agera pre amp till ett slutsteg. Om du inte höjer ingångs gainen till + 6 db får du bara ut 2 volt.

Du verkar generellt missnöjd med jordproblemet och kanske apparaten är defekt på nåt sätt, - se till att du får en ny på garantin.
Senast redigerad av Tangband 2018-01-27 10:49, redigerad totalt 1 gång.

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-27 10:38

Johan_Lindroos skrev:Jag misstänker att du har jordslingor. Det kan härröra från att du har din utrustning kopplad i flera jordpunkter. Jag misstänker särskilt anslutningar till allt som har med ditt nätverk att göra, samt slutsteget. Prova att börja med att ansluta slutsteget ojordat. Du borde sedan även prova trådlös nätverksanslutning till wxc-50. Prova även att ta bort alla anslutningar til wxc-50 och koppla sedan in en vanlig cd-spelare (ojordad) alternativt en mobiltelefon från hörlursuttaget på wxc-50ans linjeingång och se vad som händer.


Frisk, innan du byter apparaten, har du gjort allt det som Johan rekommenderade ?
Om du kopplar in din ojordade Bluray spelare med RCA in i ditt jordade slutsteg, ( bara dessa två ) brummar det då?

Frisk
 
Inlägg: 1209
Blev medlem: 2008-10-27

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Frisk » 2018-01-27 10:49

Tangband skrev:Hmm...Om du höjer gainen till + 6 db i advanced-menyn får du betydligt högre utnivå. Har du provat det ?
4 volt , som det står i Yamaha-manualen är fullt tillräckligt för att agera pre amp till ett slutsteg.

Du verkar generellt missnöjd med jordproblemet och kanske apparaten är defekt på nåt sätt, - se till att du får en ny på garantin.


Jag ska testa det. Tyckte dock det stod i manualen -6 +0dB men testade aldrig att ändra då jag hade allt igång när jag kollade menyn, sen gick det väl också justera för varje källa. Som det är nu räcker ju gainen till, men det var oväntat lite marginal. Jag fattade det som att det stod både 2V och 4 V i manualen från LTS test men jag har inte testet framför mig nu.

Inte missnöjd än, men skeptisk och vill gärna veta vad som blir fel. Jordning är svårt och man kan behöva lyfta någon jord kanske, men med enbart en jordad apparat och en ojordad tycker jag jordade borde styra potentialen och inga jordströmmar gå. Hade jag däremot fått problemet när jag kopplat in ytterligare saker tycker jag det varit en annan grej. Jag vill gärna veta vad problemet kommer sig innan jag inför en åtgärd som att koppla bort skyddsjord.

Testade lite till och kopplar jag utgång-signal-jord på WXC50 till skyddsjord minskar brummet...

Hade jag kablarna till slutsteget oanslutna brummade det ordentligt, miljön är nog inte den bästa och kablarna likaså.

Tanken med köpet var ju inte alls att den skulle stå där nere ändå utan upp till vardagsrummet, men ville ju testa hur bra den var. Var rädd att jag skulle behöva köpa en till men just nu känns det inte brådskande alls.

Johan_Lindroos skrev:Jag misstänker att du har jordslingor. Det kan härröra från att du har din utrustning kopplad i flera jordpunkter. Jag misstänker särskilt anslutningar till allt som har med ditt nätverk att göra, samt slutsteget. Prova att börja med att ansluta slutsteget ojordat. Du borde sedan även prova trådlös nätverksanslutning till wxc-50. Prova även att ta bort alla anslutningar til wxc-50 och koppla sedan in en vanlig cd-spelare (ojordad) alternativt en mobiltelefon från hörlursuttaget på wxc-50ans linjeingång och se vad som händer.



Som jag skrivit några gånger, jag har ENBART RB1090 RCA-kabel till WXC50 med enda anslutning matningsspänning WXC50 avstängd så gott det går. Kopplar jag ur strömmen WXC50 blir det tyst. Upptäckte dock nu vid mitt experimenterande på morgonen att om jag startar upp med WXC50 oansluten kan brummet vara högre tills den varit ansluten en gång och därefter frånkopplad från nätet igen.

Utan jorden kopplad till slutstegen blev det ju dock tyst om jag jordade ner WXC50 med multimetern i strömläge.

Tangband
 
Inlägg: 5188
Blev medlem: 2017-11-28

Re: Frisk - Brum med WXC-50

Inläggav Tangband » 2018-01-27 11:04

Såhär står det i wxc 50 manualen :

Max output
PRE OUT (0.9% THD, PRE AMP / PLAYER mode, Gain offset +6 dB) 4 volt

Du kan ställa gainen mellan -6 och + 6 . Vid 0 db och 2 volt ut är THD 0,003%

FöregåendeNästa

Återgå till Medlemspresentationer


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: dewpo och 3 gäster