Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Hemmapulare debatterar lämpligen i detta forum.

Moderator: Redaktörer

Användarvisningsbild
petersteindl
Der Eiermann
 
Inlägg: 32398
Blev medlem: 2007-04-17
Ort: Saltsjö-Boo

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav petersteindl » 2019-03-03 16:25

EnTillBjorn skrev:Jag har tänkt. Jag har tyckt. Jag har funderat. Planen lyder:

1st MKT Polyester konding 6.8 uF https://www.hifikit.se/mkt-polyester.html
1st Spole Luftlindad Ø0.8 mm tråd 0.15 mH https://www.hifikit.se/spole-luftlindad-o0-8-mm-trad.html
1st Effektmotstånd 10 W 33.0 Ohm https://www.hifikit.se/effektmotstand-10-w.html

Montera ihop och koppla in.
Mäta frekvenssvep.
Analysera.
Linda av några varv från spolen.
Mäta frekvenssvep.
Analysera.
Repeat tills önskvärt resultat.

Några invändningar innan jag beställer?


:EDIT

Tar ett 47 ohms 5W motstånd istället, ser i princip lika dant ut på simulering.

https://www.hifikit.se/effektmotstand-5-w.html


Du bör ha i åtanke att induktansförändringen är inte linjärt med antal varv. Ytterlagren av koppartråd ger större induktansförändring än innerlagren.

Med vänlig hälsning
Peter
VD Bremen Production AB; Grundare av Ljudbutiken AB; Fd import av hifi; Konstruktör av LICENCE No1 D/A, Bremen No1 D/A, Forsell D/A, SMS FrameSound, Bremen 3D8 m.fl.

Användarvisningsbild
RSG
 
Inlägg: 514
Blev medlem: 2007-01-30
Ort: Västerås

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav RSG » 2019-03-03 18:55

Så kan jag passa på att presentera en feature till i Xsim

Component Power Dissipation (Effektfördelning ?)

Xsim power.png
Xsim power.png (164.51 KiB) Visad 442 gånger


Här kan du välja vilka komponenter som du vill se belastning på.
Ta fram de komponenter du vill studera och ändra sedan tillgänglig effekt på din "Power Amp" (höger klicka "Power Amp" och välj "Tune") så ser du vilka effekttålighetsbehov som uppstår på valda komponenter.

Xsim Power2.JPG
Xsim Power2.JPG (210.29 KiB) Visad 442 gånger


Hepp/Johan

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-03 22:41

jansch skrev:
Oj!
10w på motståndet var väldans mycket, 1/2watt eller mindre räcker säkert till den radion.

Mätningn visar ju bara "on axis" och det kan mycket ä hända att "toppen" vid 11kHz inte är en topp vid 5grader eller 10grader osv. Ett bredbandselement har ofta för lite "kräm" i diskanten men behöver avlyssnas lite "off axis" för att bli balanserat.


Billigaste motstånden är 5-10 watt :)

Tycker att den har låter kasst off-axis också så vi provar detta.

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-03 22:42

petersteindl skrev:
Du bör ha i åtanke att induktansförändringen är inte linjärt med antal varv. Ytterlagren av koppartråd ger större induktansförändring än innerlagren.

Med vänlig hälsning
Peter


Tackar Peter för informationen.

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-03 22:45

RSG skrev:Så kan jag passa på att presentera en feature till i Xsim (...)

Hepp/Johan


Fräsigt!

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-11 16:18

Radion hemtagen och filterkomponenter köpta.

Mätsetup:
mäta.jpg
mäta.jpg (216.36 KiB) Visad 299 gånger


Mäter för att se att det fortfarande är puckel runt 11khz:
1.jpg
1.jpg (170.17 KiB) Visad 299 gånger


Kopplar in komponenterna utan att linda av något på spolen, enligt simulering skall den döda runt 5khz, mäter:
5khz.jpg
5khz.jpg (150.77 KiB) Visad 299 gånger


Perfekt, bekräftelse på att det ser rätt ut. Då var det bara att linda av några varv på spolen och mäta om, repetera.

Efter 12 ommätningar och avlindningar av spolen ser det ut såhär:
2.jpg
2.jpg (169.31 KiB) Visad 299 gånger


Mitt i allting så dog dock av någon anledning den inbyggda förstärkaren i radion :( . Fick koppla in en extern förstärkare för att fortsätta mätningarna. Så istället för att nöjja sig här måste jag fixa en liten förstärkare till radion och hänga på..... :?

Användarvisningsbild
petersteindl
Der Eiermann
 
Inlägg: 32398
Blev medlem: 2007-04-17
Ort: Saltsjö-Boo

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav petersteindl » 2019-03-11 16:24

Lägg radion mot golvet så att högtalaren pekar uppåt och ha mikrofonen på 0,6 meter avstånd från radion. Mät och lyssna om vartannat. :)
VD Bremen Production AB; Grundare av Ljudbutiken AB; Fd import av hifi; Konstruktör av LICENCE No1 D/A, Bremen No1 D/A, Forsell D/A, SMS FrameSound, Bremen 3D8 m.fl.

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-17 17:29

petersteindl skrev:Lägg radion mot golvet så att högtalaren pekar uppåt och ha mikrofonen på 0,6 meter avstånd från radion. Mät och lyssna om vartannat. :)


Med/utan filter:
före efter.jpg
före efter.jpg (166.89 KiB) Visad 219 gånger


Snyggt ju! :D

Tack alla för hjälpen :)

Användarvisningsbild
Kalejdokom
ARTist
 
Inlägg: 5707
Blev medlem: 2007-10-28

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav Kalejdokom » 2019-03-17 17:54

Skulle vara intressant att se motsvarande mätning med originalelementet. Jag har en något större Sangean köksradio som har ett imponerande ljud som faktiskt återger tillräckligt med bas för jazz och klassiskt. :)

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-17 18:09

Kalejdokom skrev:Skulle vara intressant att se motsvarande mätning med originalelementet. Jag har en något större Sangean köksradio som har ett imponerande ljud som faktiskt återger tillräckligt med bas för jazz och klassiskt. :)


Det hade det helt klart. Dock är radion så pass modifierad nu att det inte går att få tillbaka originalelementet utan att modifiera mera :P

Användarvisningsbild
RSG
 
Inlägg: 514
Blev medlem: 2007-01-30
Ort: Västerås

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav RSG » 2019-03-17 20:14

EnTillBjorn skrev:Det hade det helt klart. Dock är radion så pass modifierad nu att det inte går att få tillbaka originalelementet utan att modifiera mera :P


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kul dock att insatsen gav utdelning!
/Johan

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-19 21:56

Äsh mer bekymmer grabbar!

Jag yxade fast en sådan här på baksidan:
M033N_1000x750.png
M033N_1000x750.png (434.85 KiB) Visad 145 gånger


och nu har jag ett störande brumm som förstör HIFI-känslan (jordbrumm?). Kör jag förstärkaren på batteri är den helt tyst tills jag kopplar in nätbulan för själva radion. Både radion och förstärkaren drivs av AC->DC väggbulor, inte ska det bli jordbrumm då?

Finns det något jag kan göra?

Användarvisningsbild
MagnusÖstberg
 
Inlägg: 29476
Blev medlem: 2009-03-30

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav MagnusÖstberg » 2019-03-19 22:52

petersteindl skrev:
Morello skrev:Vi har en resonstopp vid cirka 10 kHz - en sådan avhjälper man inte med en avrullning av första ordningen!

Som sagt, en LCR-krets i serie kan lösa detta.


+1

Man kan simulera och då behöver man veta elementets impedanskurva. Det finns uppmätt och är hyfsad rak i o m kopparkortslutningsring i magnetgapet.

Med vänlig hälsning
Peter
+2

Typ en sådan lösning kan principen om läsas här:
http://www.lts.a.se/pub/artiklar/mupps/ ... _Mupps.pdf
Jag saknar dig.
Medlem på www.faktiskt.se sedan 2006

Användarvisningsbild
petersteindl
Der Eiermann
 
Inlägg: 32398
Blev medlem: 2007-04-17
Ort: Saltsjö-Boo

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav petersteindl » 2019-03-20 03:09

EnTillBjorn skrev:Äsh mer bekymmer grabbar!

Jag yxade fast en sådan här på baksidan:
M033N_1000x750.png


och nu har jag ett störande brumm som förstör HIFI-känslan (jordbrumm?). Kör jag förstärkaren på batteri är den helt tyst tills jag kopplar in nätbulan för själva radion. Både radion och förstärkaren drivs av AC->DC väggbulor, inte ska det bli jordbrumm då?

Finns det något jag kan göra?


Batteridrift är överlägset.
VD Bremen Production AB; Grundare av Ljudbutiken AB; Fd import av hifi; Konstruktör av LICENCE No1 D/A, Bremen No1 D/A, Forsell D/A, SMS FrameSound, Bremen 3D8 m.fl.

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-20 08:54

petersteindl skrev:Batteridrift är överlägset.


Yeps så är det. Går det dock inte att "rena" dc-strömmen från nätbulorna på något enkelt sätt?

Användarvisningsbild
petersteindl
Der Eiermann
 
Inlägg: 32398
Blev medlem: 2007-04-17
Ort: Saltsjö-Boo

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav petersteindl » 2019-03-20 13:49

EnTillBjorn skrev:
petersteindl skrev:Batteridrift är överlägset.


Yeps så är det. Går det dock inte att "rena" dc-strömmen från nätbulorna på något enkelt sätt?


Nej! Tyvärr inte. Det är dessutom mycket stor skillnad på olika nätbulor. Men ingen som jag provat och mätt på är i närheten av batteri. Att frigöra sig från nätet medans man spelar och lyssnar är en befrielse.

Mvh
Peter
VD Bremen Production AB; Grundare av Ljudbutiken AB; Fd import av hifi; Konstruktör av LICENCE No1 D/A, Bremen No1 D/A, Forsell D/A, SMS FrameSound, Bremen 3D8 m.fl.

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-20 13:51

petersteindl skrev:
EnTillBjorn skrev:
petersteindl skrev:Batteridrift är överlägset.


Yeps så är det. Går det dock inte att "rena" dc-strömmen från nätbulorna på något enkelt sätt?


Nej! Tyvärr inte. Det är dessutom mycket stor skillnad på olika nätbulor. Men ingen som jag provat och mätt på är i närheten av batteri. Att frigöra sig från nätet medans man spelar och lyssnar är en befrielse.

Mvh
Peter


Det var som fanken, surt. Tackar för svar :)

Användarvisningsbild
RSG
 
Inlägg: 514
Blev medlem: 2007-01-30
Ort: Västerås

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav RSG » 2019-03-20 15:08

Köp ett stort fritidsbatteri och ladda över natten :D

/Johan

Användarvisningsbild
petersteindl
Der Eiermann
 
Inlägg: 32398
Blev medlem: 2007-04-17
Ort: Saltsjö-Boo

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav petersteindl » 2019-03-20 19:14

Dev verkar som om 12-18 volt DC är det som behövs. Använd batteriet från en skruvdragare eller borrmaskin. :)
VD Bremen Production AB; Grundare av Ljudbutiken AB; Fd import av hifi; Konstruktör av LICENCE No1 D/A, Bremen No1 D/A, Forsell D/A, SMS FrameSound, Bremen 3D8 m.fl.

Användarvisningsbild
EnTillBjorn
 
Inlägg: 122
Blev medlem: 2010-11-14

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav EnTillBjorn » 2019-03-20 19:52

RSG skrev:Köp ett stort fritidsbatteri och ladda över natten :D

/Johan



petersteindl skrev:Dev verkar som om 12-18 volt DC är det som behövs. Använd batteriet från en skruvdragare eller borrmaskin. :)


Tänk blickarna från kollegorna när jag drar fram bilbatteriet och börjar tjuvkoppla mig in på skruvdragaren för att få igång radion :lol: 8)

Användarvisningsbild
RSG
 
Inlägg: 514
Blev medlem: 2007-01-30
Ort: Västerås

Re: Få ned puckel i diskantområdet bredband, hjälp?

Inläggav RSG » 2019-03-20 19:58

:lol: :lol: :lol:

Föregående

Återgå till DIY-forum


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Bing [Bot], Doofus, jonny1 och 1 gäst