Max_Headroom skrev:Edit (äggkokning)
A: 3 minuter
F: 25 minter
A:
Lägg ägget i en kastrull med vatten och koka några minuter.
F:
Rostfritt ståls motståndskraft mot korrosion kommer av att stålet
legerats med krom. Då kromhalten överstiger ca 10,5 % bildas på
stålet en tunn hinna som passivt skyddar det underliggande stålet mot
vidare oxidation. Ytskiktet, som består av kromoxid, är bara ett fåtal
nanometer tjockt och osynligt för blotta ögat. Om stålets yta skadas,
återbildas ytskiktet mycket snabbt förutsatt att det finns syre
tillgängligt i omgivningen. Den kemiska motståndskraften i rostfritt stål
ökar med stigande kromhalt, men den ökar även med minskande
kolhalt så man försöker hålla kolhalten i rostfritt stål under 0,25 %.
Rostfritt stål uppfanns av Harry Brearley år 1912 som under experiment
med olika legeringar till kanonrör upptäckte att järn-kromlegeringar inte
rostade. En allmänt förekommande missuppfattning om rostfritt stål är
att det inte rostar överhuvudtaget. Faktum är dock att allt stål kan
rosta under rätta betingelser, men rostfritt stål har en betydligt högre
motståndskraft mot rostangrepp och annan korrosion än andra stål.
Den rekommenderade benämningen är därför rosttrögt stål. Till
kastruller används normalt sett stål av kvaliteten 18/8 eller 18/10.
Vatten är en kemisk förening av väte och syre med den kemiska
beteckningen H2O. Vetenskapliga namn är diväteoxid, divätemonoxid
och dihydrogenmonoxid. Ordet ’vatten’ är ett indoeuropeiskt arvord,
ytterst från den urindoeuropeiska roten wed. Från denna igenkänner
man ord som svenskans ’ vinter’ (ungefär ’täckt av vatten’),
engelskans ’water’, ’wash’ med flera, tyskans ’Wasser’, finskans ’vesi’,
ungerskans ’wiz’, ryskans ’voda’ och ’vodka’ (litet vatten). Från den
urindoeuropeiska avledningen ud-ro igenkänner man ord som
grekiskans ’hydro (vatten) och ’hydra’ och svenskan ’utter’. Från den
urindoeuropeiska avledningen agwjo igenkänner man latinets ’aqua’.
Vattenmolekylen är universums andra vanligaste fleratomiga molekyl,
endast överträffad av den omättade hydroxylradikalen OH. Vatten är
ett rikligt förekommande ämne på jorden. Mer än 70 % av jordens yta
är täckt av vatten och mycket vatten är detta förutom bundet i kemiska
föreningar och i glaciärernas is och i tundrans permafrost. Allt liv på
jorden är beroende av vatten. Det vatten som människor konsumerar
kallas dricksvatten. Sådant vatten måste ha egenskaper som gör det
tjänligt för vår ämnesomsättning. Det får exempelvis inte ha för hög
salthalt, inte vara kontaminerat med giftiga ämnen och helst inte vara
smittat av sjukdomsalstrande organismer. Vatten är människas absolut
viktigaste och mest nödvändiga livsmedel. När vatten når sin kokpunkt
omvandlas det till vattenånga, och det gäller därför att noggrannt
kalkylera åtgången under den tid som ägget kokas, för att undvika att
ägget bränns vid när allt vatten har avdunstat.
Koktiden varierar med äggets storlek och skalets tjocklek. Den
vanligaste formeln är X = D x 4 / S ^ hypotenusan av spisplattans
effekt i watt, där D = äggets diameter, och S är skalets tjocklek i
mikrometer.
När ägget är färdigkokt skall det avlägsnas från plattan omgående,
och kastrullens heta vatten skall bytas mot kallt vatten ur kranen.
Man kan använda en multimeter med tempmätare för att mäta värmen
vid äggets skal, och sedan låta det svalna tills önskad temperatur har
uppnåtts. Runt 20 grader brukar vara en transparent temperatur
inomhus vintertid, några grader varmare sommartid..
(lånat från wikipedia + påhittat)
B&W 804S, Velodyne DD18, Denon AVR-4306, Rotel RB-1080, Asus Essence ST.
/Ageve